Dag 56 Dunhuang ex. Mogoagrotten - Reisverslag uit Peking, China van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Dag 56 Dunhuang ex. Mogoagrotten - Reisverslag uit Peking, China van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Dag 56 Dunhuang ex. Mogoagrotten

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

07 November 2005 | China, Peking

Rond 06.45 opstaan want ik moet toch nodig naar de WC en we moeten er bovendien ook al rond 08.00 uur uit dus dan heb ik nog effe tijd om alles weer in te pakken. Geslapen in de kleren dus aankleden gaat dan heel snel. De chinese heren moeten er ook uit, en ook die gaan toilet maken en dat heeft toch wat voeten in aarde. Ze staan daar maar bij dat wasbakje met water te smijten en te rochelen maar schieten niks op. Op een hele wagon ongeveer 60 personen heb je 2 wasbakken en 2 wc's dus je snapt dat gaat lekker traag. Maar gelukkig voordat de trein stopt op het perron is iedereen ready. We zaten deze keer ook verdeeld over verschillende wagons. Frans , Jan en Corrie zaten in wagon 3 en die dachten dat ze pas om 08.30 uit de trein hoefden, dus toen de trein stopte zat Frans nog lekker op de WC te .... Hij komt er rustig af en gaat uitgebreid zijn handen staan wassen en de stewardess maar zeggen snel snel je moet eruit in het chinees en Frans maar denken waar maakt ze zich druk om, maar dan ziet hij Wouter langs het raam lopen met z'n rugzak, verhip. Alles snel in de tas geklapt en er heel snel uit met het boeltje, he he dat was op het nippertje. In de hal staat iemand op ons te wachten met het bordje monk king. Busje ingeladen , weer precies genoeg zitplaatsen maar ook de bagage ligt nu in onze nek. Onderweg komt dit diverse keren naar voren en moeten de heren het weer opnieuw stallen echt lekker rijdt dit niet. We hebben een rit van 2,5 uur voor de boeg naar Dunhuang. We rijden nu door zo mogelijk nog troostelozer gebied dan eerder, de bergen zijn nu nog zwarter en donkerder dan anders. Later wordt het wat grijzer en komt er ook wat meer begroeing en zowaar net voor de stad komt er echt zand.
Om 10.45 bij ons hotel de bagage in de kamer gedumpt en even wat rond gewandeld in de stad. Er is eindelijk een supermarkt die ook weer eens zoiets als chips verkoopt en chocolade dus direkt wat ingeslagen. Even over het marktje gelopen en wat fruit gekocht en een paar van die stoombroodjes en jongens ze waren nog lekker ook. Maar voor een dubbeltje kun je nog eens iets uitproberen als het dan niet te eten is, laat je het gewoon liggen, maar dezen smaakten prima. Wat fruit gekocht want zo nu en dan gezond doen moet ook kunnen. Met onze inkopen op de kamer geluncht.En dan met z'n allen richting de Mogoagrotten, de grotten van de 1000 boeda's. In ongeveer 600AD is een monnik begonnen in de bergen, in de grotten een tempel in te richten voor boedha en hij beschilderde deze helemaal. Dit ging ongeveer door tot 900AD en daarna raakten ze uit het zicht en werden dichtgemetseld. Begin 1900 werden ze bij toeval weer ontdekt. En sinds die tijd hebben al veel schattenjagers hier veel weggeroofd. Zowel in London als in Parijs en Washington liggen beelden en tekeningen uit deze grotten. De archeologen uit deze landen die hier kwamen namen de boeken en beelden, maar soms hakten ze ook gewoon hele stukken uit de muur, mee naar hun land. Wij hebben maar 10 grotten bekeken met een gids, maar ze waren ongelooflijk mooi. Van onder tot boven beschilderd met boedha's en andere voorstellingen maar wel altijd ter ere van boedha. In sommige grotten zag je, dat tot op menshoogte uit alle boedha beeldjes de ogen en het hele gezicht soms was weggekrast. Dit hebben de moslims gedaan, die vinden namelijk dat je geen afbeelding van een god mag maken. In hun moskees zie je dus wel veel versieringen maar nooit een menselijke beeltenis of een dier. (met een heel enkel uitzondering) Ook de russen die hier een tijdje hebben gezeten hebben veel grotten vernield. Maar er is nog genoeg over om van te genieten. Helaas mogen we geen foto's maken, we moeten onze toestellen bij de receptie inleveren en bij de toegang wordt er streng op gecontroleerd, dus meesmokkelen heeft ook al geen zin. We zien ook enkele grote boedha beelden de grootste is 35 meter dan is er nog een liggende boedha van 15 mt en nog eentje van 26 mt. Maar er zijn ook muurschilderingen van enkele centimeters maar dan wel 1000 keer herhaald. Men stelt per toerbeurt een aantal grotten open. Bij de ingang nog een DVD gekocht heb ik toch nog iets om te laten zien en wat kaarten om bij de foto's te plakken. Eenmaal terug in het stadje zijn we bijna met de hele groep wezen eten bij het friendship restaurant. We kwamen in gedeelten binnen en dat was ook maar weer goed want het meisje van de bediening werd een beetje gek van ons en ook de keuken kan maar 2 menu's per keer klaarmaken. Tegen 20.00 uur zijn we weer in het hotel nemen nog even een douche en duiken dan het bed in want morgen moeten we zeer vroeg op.

• 10 November 2005 - 13:10

Buurvrouw Renny:

De hartelijke groeten van Rino en Renny.