Dag 59 en 60 Xi an
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
16 November 2005 | Nederland, Boksum
dag 60
Vanmorgen komen we zeer slow op stoom. Tegen een uur of 11.00 lopen we de stad in nadat we eerst onze bagage in het back building hebben gebracht. We nemen vanavond de trein weer, dus we moesten nu al uitchecken. Stevig doorgelopen naar de bell-tower. Deze ligt midden op een kruispunt van drukke wegen, we moeten dan ook onder de grond door om bij de ingang te kunnen komen. In china zie je weinig oude gebouwen, maar de Bell tower is er nog eentje van. Wel vind ik al deze gebouwen op elkaar lijken. Allemaal van die specifieke halfrond oplopende daken en de kleur van het houtwerk donderrood/bruin en de versieringen erop in het groen blauw en of goud. Op de eerste verdieping van het gebouw hangt er buiten een grote bel waarop met een groot stuk hout de bel word geluid. De bel luiden ze geloof ik bij het licht worden en er is ook nog een Drum tower en de drum sloegen ze dan bij de schemering, het kan ook andersom zijn. Na de bell tower drinken we een bakkie thee op een terras. De zon doet dapper een poging om door de bewolking te breken. Het glas thee valt ons vies tegen, er drijven grote groene bladen in en het proeft enigszins naar spinazie, helaas we hebben de verkeerde keus gemaakt.
Via de WC van Mac Donalds, ja die hebben we nu ook weer, gaan we naar de Drum tower. Achter de drum-tower ligt nog een oude wijk, maar ze zijn hier ook al weer druk aan het slopen. Wel zie je dat ze nu ook de nieuwe gebouwen soms weer wat in oude stijl optrekken, maar de witte tegeltjes van de Gamma zijn toch nog steeds favoriet. Dan lopen we via het meest toeristische soevenierstraatje naar de grote moskee. Ik koop er nog wat kerstartikelen en we kopen er allebei een schattig klein theepotje met een aapje op het deksel voor nog geen 3 euro. De moskee is totaal anders dan de anderen die we tot nu toe hebben gezien. Een grote open ruimte met veel bogen en van die schuine afdakjes,boompjes en terrasjes en helemaal aan het eind is de werkelijke gebedsruimte waar wij niet naar binnen mogen. Door wat achteraf straatjes waar je weer wat het gevoel krijgt in het oude China te zijn ,lopen we naar een grote straat. We willen nog wat eten voordat we in de trein gaan, maar helaas we hebben de verkeerde straat gekozen. Er zijn nergens meer eethuisjes. Wel tikken we nog wat yoghurt op de kop. Langs de stadsmuur komen we terug bij het station en ons hotel. Hier zijn nog wat restaurants en hier eten we dan ook nog een hapje, een zoete oliebol en een appelflap met noodles, maar het smaakt zo slecht nog niet. Bagage opgepikt en richting station. We delen vannacht de coupe met Albert en Ziska en Jan en Olga. Ik wil nog wel zo'n bakje met noodles, maar ze komen met vanalles langs, maar, maar steeds geen noodles. Als ik de hoop al heb opgegeven dan komen ze eindelijk. Rond 22.00 uur gaat het licht uit en kruipen we allemaal in ons bed, dit keer het midden bed.