Dag 40 Buchara - Reisverslag uit Taskent, Oezbekistan van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Dag 40 Buchara - Reisverslag uit Taskent, Oezbekistan van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Dag 40 Buchara

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

22 Oktober 2005 | Oezbekistan, Taskent

Jongens ik moet nog even vertellen, dat we altijd mooi weer hebben 25 graden is wel bijna het minimale. Overdag is dat weleens vermoeiend maar aan de andere kant is het ook wel weer handig. Helaas mag (of eigenlijk mag het wel maar doe je het gewoon niet) de korte broek hier niet aan dus die kan voortaan wel thuis blijven. We gaan vroeg op pad want we hebben maar 1 dagje en er is veel te zien en te koop in deze stad. We gaan eerst naar de Tsjor Minor een poortgebouw uit 1807 met vier minaretten. Deze zijn niet erg hoog dus we moeten een beetje zoeken maar komen er vrij vlot. Wat ook opvalt is dat je binnen no time in achteraf straatjes zit. Niks geen asfalt of bestrating maar gewoon modder, maar gelukkig is het droog dus keihard alleen een beetje op de kuilen letten. Vlak voor het poortgebouw staat ook een vrachtwagen geparkeerd waar ze een vuurtje onder stoken, waarom??? ja dat is mij ook niet geheel duidelijk. Vanaf hier lopen we naar het Lab-i-chauz complex. Eerst bezoeken we de Nadir Diwan Begi madrasse het heeft een mooie fascade maar binnen in wordt het een beetje teniet gedaan door alle souvenier winkeltjes die erin zitten. Ze verkopen handwerk artikelen, van kleden tot mobiel en brillehoesjes en sjaals en ook weer miniatuurtjes en ceramic. Het binnen stuk is een theetuin dus wij gaan weer aanliggen en bestellen een theetje, we zijn een beetje vroeg want ze hadden er nog niet op gerekend en het water moet dan ook nog even aan de kook gebracht duurt ongeveer 10 minuutjes zegt de ober, wij wachten geduldig en volgens mij ging het sneller.
Dan gaan we naar de Koekeldasj - madrasse , een madrasse is een schoolgebouw in het vierkant gebouwd rond een groot binnenplein met aan een kant de ingang die helemaal versierd is of met tegels of met ander kunstwerk, en aan de andere drie kanten zijn allemaal kleine kamertjes waar de leerlingen dus woonden ) het is een koranschool. Al deze gebouwen doen hier dus niet meer dienst maar zijn wel bewaard door de Russen en ook vaak mooi gerestaureerd. Persoonlijk vind ik het jammer dat er overal winkeltjes in zitten maar dat is gewoon zo dus daar moet je genoegen mee nemen en proberen er door heen te kijken. Maar het gevraag steeds van take a look in my shop maakt dat wel wat moeilijk. Dan nog eventjes binnen in het 3e gedeelte van het complex de Nadir Diwan Begi-Chanaka een mooie oude koepel en nog een rondje langs de chauz, de vijver. Via vele mooie bouwwerken, restauratieplaatsen en overdekte kruispunten, taks, een soortement minibazaar gaat het naar de Kaljan minaret en moskee. We worden nog belaagd door zeer jonge koopvrouwtjes voordat we op het plein zijn, ze doen heel enthousiast hun best om hun koopwaar te verkopen maar helaas geen succes. We gaan de moskee in en moeten hier zelfs betalen om te mogen fotograferen, nauw dat kun je natuurlijk wel vergeten, ik heb al zoveel foto's dan ga ik hier niet betalen. De moskee is weer mooi en je kunt er heel veel plaatsjes schieten, wat Conny dan ook doet. Maar we willen eigenlijk de minaret in voor het uitzicht. Dit kan, maar weer betalen, nauw ja vooruit dan maar. En daar gaat ie 104 treden om hoog langs uitgesleten traptreden en maar zo nu en dan door een klein kijkgat wat licht. Maar het uitzicht over de stad is overweldigend en dat was het toch wel waard. Hier wel fotos gemaakt betaald of niet, kan me niks schelen. Dan de afdaling die is zo mogelijk nog erger dan de klimpartij, ik heb na afloop nog wel 2 dagen spierpijn, help help. We lopen de madrasse er tegenover in maar deze is nog in bedrijf dus we mogen alleen in het voorportaal en dan even een blik werpen op de binnenhof. Dan gaat het richting de Ark , de oude burcht, citadel vd stad, en het Samaniden mausoleum. Het is weer heet dus slik slik, zweet, zweet. Maar ja je moet wat overhebben voor mooie dingen. Op weg naar het mausoleum passeren we een straatje met allemaal verkopers van van alles en nog wat. Conny zet een vrouw op de foto en die schrijft op een briefje haar adres, niet te lezen volgens C en de foto zal dus wel nooit bij haar arriveren, ik denk dat dat meevalt de PTT kan heel veel thuis brengen. Dan een 2e vrouw op de foto en weer haar adres, lijkt ook nergens naar en wat doet C dan, die gooit het briefje gewoon weg, verloren zegt ze later maar ik weet het niet hoor.....
Het mausoleum is zeer eenvoudig, na alle overdadige tegels en kleuren heeft het wel iets. Helaas kunnen we hier nergens iets eten en drinken en daar snakken we zo langzamerhand toch echt wel naar. Terug richting de Ark en een klein stukje ervoor zit een theetuin en daar drinken we wat en treffen we weer eens wat medereizigers. In alle steden komen we dan weer die en dan weer die tegen dat is heel leuk en kun je weer even wat informatie uitwisselen. Zo horen we nu dat we niet de Ark in hoeven, het museum wat erin zit is gesloten en de rest is ingestort, kunnen we ons dat geld wel besparen. Na het eten en drinken maken we er nog wel even wat foto's van de buitenkant. Dan weer terug via alle souvenierswinkels en de tapijten en robijnenmarkt. We doen bij het Lab-i-chauz complex nog wat inkopen, souveniers, en dan gaan we in de Nader diwan begi madrasse aanliggen voor een diner en krijgen een show, meest modeshow voorgeschoteld.Op ons binnenpleintje nog een theetje gedronken en even wat gekletst.