Dag 39 Mary - Buxoro / Buchara - Reisverslag uit Taskent, Oezbekistan van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Dag 39 Mary - Buxoro / Buchara - Reisverslag uit Taskent, Oezbekistan van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Dag 39 Mary - Buxoro / Buchara

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

22 Oktober 2005 | Oezbekistan, Taskent

Vandaag verlaten we Turkmenistan alweer. Aan de ene kant gaat het snel maar het is geen land om echt lang te verblijven, je moet er steeds om denken wat je op de foto zet en ook verder is er voor ons niet veel te doen.
Om 07.30 willen we vertrekken maar er is sprake van mis communicatie men rekent pas op 08.30 dus voor niks vroeg uit de veren. Maar de bus is er al om 08.00 uur dus we rijden niet veel later dan anders de stad uit. En we gaan nu echt de woestijn in, al heel snel is de invloed van het kanaal verdwenen en doemen links en rechts de zandduinen met dan weer kleine begroeiing en dan weer wat struiken op, het houdt maar niet op. Controles zijn er ook genoeg onderweg, we zouden eens in die woestijn willen onderduiken. Maar nee dat doen we toch maar niet, elke keer als ze checken zitten we allemaal nog in de bus. Tegen 12.15 zijn we in Turkmenabad hier nemen we nog even een dure lunch om nog wat geld kwijt te raken en dan op naar de grens post. De eerste check is bij een brug maar als we daar aankomen staan er al rijen vrachtwagens, wat blijkt, de brug is sinds vanmorgen gesloten er mag geen zwaar verkeer meer over, verhip hoe moet dat nu. Met de bus terug naar de stad en werkelijk in een tel hebben ze 5 a 6 taxi's geregeld en we laten de bus en chauffeur achter en gaan met de taxi's naar de brug. En nu mogen we doorrijden. Na de brug is het nog een half uurtje rijden en dan dumpen de taxis ons bij de eerste grens post. Allemaal weer de bagage op de rug, paspoort controle bij het hek en dan ongeveer 500 mt lopen. Hier komt de grote controle, eerst paspoort controleren en dan de bagage. Maar bij mij en bij de meesten gaat het wonder snel. Heb je wat gekocht vraagt ie, nee zeg ik, oke pak dan je tas maar uit. Of nee toch maar niet, loop maar door. Volgende loket weer paspoort controle en dan mag de bagage weer 500 mt op de rug. Slagboom en laatste blik in ons paspoort door een Turkmeen en dan moeten we ongeveer 2 km lopen naar de Oezbeekse grens. Niemand heeft zin om met de bagage te sjouwen dus we huren voor 10 dollar een wagen met 3 a 4 mannen die al onze bagege lopend en duwend naar de volgende grenspost brengen. Hier weer stuk voor stuk langs de loketten, paspoort check, papier invullen, paspoort check, 5oo mt lopen paspoort check en bagage check. In ongeveer 3 en een half uur zijn we ook weer door deze grens gekomen met z'n allen. Nu staat er een bus van Intourist voor ons klaar die ons naar Buchara gaat rijden. De omgeving is eigenlijk direct anders. Aan de andere kant zag je geen kip voor de grens maar nu zie je heel veel bebouwing. Het ziet er wel armoedig uit en alles is grijs van het stof. Zolang we nu onderweg zijn heb ik nog geen regendruppel gezien. Dus dan wil het ook wel stoffen. Je ziet heel veel ezelwagens. En elk stukje tuin voor de huizen is bebouwd en dan zie je weer een koe in de tuin staan. En overal lopen buizen bij de huizen langs, wat daar precies in vervoerd wordt ?? geen idee. Ook langs de velden onderweg zie je buizen lopen of van die betonnen bakken waardoor ze waarschijnlijk hun irrigatiewater vervoeren.
In Buchara worden we bij Sasha and Son afgeleverd een werkelijk schitterend Joods koopmanshuis wat nu verbouwd is tot hotel. Wij hebben een prachtige kamer. Ook de rest vd kamers zijn goed. Het binnenplaatsje doet nieuw aan en mist daardoor de sfeer van ons hotel in Aleppo bijvoorbeeld. Maar hoewel de kamers goed zijn, zijn er bij meerderen problemen met het water. Bij ons is dat niet zo, maar warm water laat wel lang op zich wachten. We zitten echt in het hart van Buchara en lopen dan ook nog even naar het Lab-i-chauz en drinken hier een theetje, gezeten op een bedbank en eten weer de onvermijdelijke schaslik. Jongens het is genieten. En Hennie dit is echt een bestemming voor jouw, niet veel lopen, want alles ligt dicht bijelkaar, en Siebe ook voor jouw is het ideaal want we kunnen veel kopen zonder veel geld uit te geven want het is hier reuze goedkoop. Nauw ja in vergelijking met Turkmenistan misschien weer een beetje duurder, maar vergeleken met Nederland is het niks. Dus maak je maar klaar reserveer alvast de herfstvakantie van 2006 voor deze bestemming.