dag 19 Takab - Sanandaj - Reisverslag uit Shīrāz, Iran van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu dag 19 Takab - Sanandaj - Reisverslag uit Shīrāz, Iran van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

dag 19 Takab - Sanandaj

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

07 Oktober 2005 | Iran, Shīrāz

S' morgens nog even door het stadje gelopen om wat te drinken te zoeken (een fles water) dat is nl. waar we hier op leven water en thee voor de rest kun je alleen maar cola krijgen en fanta. Dus ja dan is de keus snel gemaakt. Zo nu en dan wat cola voor de darmen. We hebben een stop bij de troon van Salomo zo genoemd door de plaatselijke bevolking, omdat de invallers Arabieren dan zouden denken dat het iets heiligs was en het werkte want het werd niet vernietigd. Het waren zon aanbieders maar helaas in de huidige oude tempel brand het vuur niet meer. Wel in Yazd maar daar komen we pas tegen het einde van de reis. Ze zijn bij de tempel druk bezig met opgravingen en je ziet ze ook echt met een zeef de grond doorzoeken. Het is heel vreemd om te bedenken dat hier zoveel jaar geleden mensen het vuuraanbaden want het is een tempel van de zoroasters. Deze groep heeft nu in Iran niet meer zoveel aanhangers maar in India woont nog wel een groep Farsi's die dit geloof aanhangen.
Een paar honderd meter van dit complex verwijderd is een hoge berg die ze de gevangenis van Salomo noemden maar het was eigenlijk de berg waarop ze hun doden brachten. (de tempel van de stilte) Die wilden ze nl niet begraven in aarde of verbranden om de lucht en de grond niet te vervuilen. Ze lieten de lijken op grote hoogte liggen en die werden dan helemaal door de gieren schoongepikt waarna hun beenderen wel in een graftombe gingen.
Het is een vulkaan krater en we gaan hem met z'n allen beklimmen. Het duurt wel eventjes en niet iedereen is even snel boven maar we redden het toch maar mooi allemaal. Vanaf boven heb je dus ook een schitterend uitzicht over het landschap. Wat hier weer vrij kaal is, je ziet alleen in de riverbedding en dat is misschien hoog uit 20 a 30 meter breed wat groen en voor de rest is het hartstikke dood. De dorpjes die je ziet zijn allemaal van die vierkante rechthoekige gebouwtjes met platte daken. En heel vaak zie je op die daken weer de opslag van het hooi.De kerkhoven die we onderweg tegenkomen zien er heel onverzorgt uit dat valt mij wel wat tegen van die Islamieten ik had verwacht dat ze wat meer respect voor hun doden zouden hebben maar daar ziet het niet naar uit.
Rond een uurtje of half een gaan we pichniken langs de kant van de weg. Op deze route is er verder niet zoveel en daarom is er brood fruit en groente ingekocht zodat we zelf voor de lunch kunnen zorgen. Het smaakt voortreffelijk. We krijgen ook nog een herder met de hele grote kudde van 10 schapen op visite, maar hij hoeft verder niks van ons. Waarschijnlijk zitten we op zijn favoriete plekje te eten. We zijn ondertussen in Kurdestan en daar zien we weer meer landbouwgrond waar het graan van af is. De koerden zijn de landbouwers van dit gebied. De omgeving is dan weer wat heuvelachtig en dan weer echt woeste bergen. In de dorpjes zie je ook vaak miniatuur garages. het zijn zeg maar allemaal van die garagebozen van waaruit ze een bedrijfje hebben. Ongeveer een half uurtje voor Sanandaj zien we een groot stuwmeer. Water is hier niet veel te zien, maar je ziet ze wel overal langs de weg bij de steden en dorpen hun parkjes en verkeerspleinen die meestal mooi beplant zijn met bloemen, bespuiten. Waar ze dat water vandaan halen en wat dat allemaal wel niet kost aan geld en mankracht ????
Eenmaal bij ons hotel Tourist heeft het grootste gedeelte van de groep geen zin meer om de stad in te gaan we zitten nl een beetje aan de rand. En we gaan dan ook in het hotelrestaurant eten en hebben de keuze eten chicken kebab, lams kebab of chicken met rijst. Vooraf krijgen we een soepje met een wat onbekende stuctuur maar ik moet eerlijk zijn het smaakte prima. En ook het hoofdgerecht was goed. Daarna herpakken we in de kamer onze rugzak weer eens en proberen foto's over te schrijven naar mijn harde schijfje maar dat gaat niet goed. Hij werkt niet zoals het moet, ik hoop dat opnieuw opladen morgen uitkomt gaat brengen. We geven ons te ruste met onze neus richting Mekka dus dat zal vast wel goed komen. In de hotel kamers heb je hier overal op de muur een tegeltje wat de richting naar Mekka aangeeft en er liggen bidsteentjes en vaak ook een bidkleedje.

• 07 Oktober 2005 - 18:15

Jelle En Renske:

Hoi grutte,

we begjinne dy no al wat te missen hear! en do mist dyn helpdesk ek, haw ik wol yn 'e gaten. Miskien kin Jelle dy noch wat tips jaan foar it oerskriuwen fan de foto's?!
    We hawwe eindelik bericht fan Klaversma. Se sille 17 oktober begjinne, no mar hoopje dat it waar wat goed bliuwt. Fierder gjin nijs.

Renny

• 08 Oktober 2005 - 13:11

Wilma:

Hoi Trijntje en Conny,
    Kebab, Kebab en nog een kebab, dit zijn de aardappelen maar dan Takab? Nu nooit meer zeuren over gekleurde groente of "what ever". Maar mocht je weer eens komen eten dan maak ik kebab voor je!
    En natuurlijk wederom weer prachtig om te lezen hoe mooi jullie het hebben, en als de neus altijd de goede richting uitkijkt zal er altijd en engeltje (moslimengeltje) over jullie waken.
    Gister hebben we een klein feestje gehad in Veenendaal, Ank is 50 geworden. Veel Vlielandse buren gezien en gesproken en natuurlijk een , bijna, prive optreden van Jan Jaap. Erg leuk, details krijg je op de "Trijndei". Misschien worden het er wel twee, we zullen enorm moeten bijkleppen over al die knappe moslims, eet gewoontes en tassen vol foto's!
    groetjes van Wilma en de rest.