dag 50 en 51 kasghar
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
31 Oktober 2005 | China, Peking
Er zullen wel de nodige drukfouten in zitten maar het toetsenbord is een ....ding. Hij blijft steeds hangen en als je voor de hoofdletter kiest blijft de shift toets vast zitten dus echt lekker gaat het vanmorgen niet. Het is hier prima met ons alletwee, Conny is een beetje verkouden en hoesterig maar china kent heerlijke hoestdrankjes en we hebben de teatree oil nog dus dat loopt wel los. bedankt voor alle reacties en we gaan nog genieten van onze tijd in china.
dag 51 volgt later
dan nu het verslag van dag 51, gelukkig heb ik nu een betere computer deze tikt weer heerlijk. We gaan vroeg aan het ontbijt nauw ja vroeg 09.00 uur mag je toch eigenlijk niet vroeg meer noemen maar vandaag is dat voor ons wel even zo. Het is een echt chinees ontbijt met allemaal zoete broodjes en pinda's komkommer en jam. Niks lekker zouts, dat mis ik nu zo langzamerhand wel een beetje. Vleeswaren op je brood dat kennen ze hier nergens maar afvallen is er nog steeds niet bij. Rond 10.00 uur chateren we een taxi voor het hotel die ons naar de veemarkt brengt. We zijn hier eigenlijk wat te vroeg blijkt nu want ze starten hier wat laat. Maar je kunt nu wel alles leuk zien binnendruppelen. Kuddes met schapen en geiten, soms lopend en dan weer in een vrachtwagentje of op een scootmobiel. Koeien , paarden en ezels en zelfs een enkele kameel wordt aangevoerd. De paarden keuren ze op het achterste terrein. Heb je interresse maak dan maar even een rondje dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Tot 1 uur rondgelopen broodje gegeten zo uit de oven en een appeltje en zowaar weten we een theetje op de kop te tikken. Dan besluiten we een taxi te nemen naar de bazaar, het wordt een bromtaxi. Wij nieuwsgierig hoe dit zal gaan en de jongen apetrots dat hij 4 westerse bleekhuiden in zijn bakje heeft. We tuffen over de 4 baansweg richting centrum. Het heeft hier niet veel herrie want ze hebben de elektromoter uitgevonden en dat is ideaal, soms ook niet want als je oversteeks hoor je dus ook niks aankomen. Op de bazaar is het harstikke druk, we lopen een paar straatjes en gaan over tot de aankoop van nog wat sjaals, hadden we ook nog niet maar oke. Gister weer wat op de post gedaan dus er is weer wat ruimte in onze rugzak. Ze willen ons ook nog een rabitsjaal verkopen, maar voor 20$ gaan we niet overstag en zo wie zo vonden we het ook niet echt mooi. Volgens Els zouden we wel konijnenbont in mogen voeren, maar we gokken het er maar niet op. als we de bazaar willen verlaten komen we een winkeltje voorbij dat de Silk road heet, hier moeten we natuurlijk even naar binnen. Ze verkopen er sieraden vooral veel van jade. Sommigen van ons (ikke niet natuurlijk) gaan overstag voor al die mooie dingen. Hun tas groeit en de portemonee slinkt. Wat dat moet worden als we weer in nederland zijn weet ik echt niet. Ik moest dit verhaal nogal abrupt afbreken want de computer begon opeens chinees te typen en ja dat kan ik niet lezen maar jullie ook niet.
Hierna maar snel de bazaar uit want dat komt lang niet goed met al die aankopen. Buiten gaan we weer op zoek naar een bromtaxi. Eerst hebben we wat een vreemd figuur die maar steeds 20 yuan wil maar wij willen maximaal 10 betalen. We lopen weg en zeggen dan gaan we wel lopen, nee nee we moeten met hem mee, we willen instappen en vragen nogeens naar de prijs en weer zegt ie 20 ja daag dat doen we natuurlijk niet. We hebben de stappers aan dus daar gaan we richting stad. Hij blijft volgen en stopt een eindje verder weer, maar we lopen hem zonder te blikken en te blozen voorbij. Na een kleine 500 meter staat er een andere bromtaxi en die wil ons meenemen voor 10 yuan, wij erin en daar gaan we weer. Als we op de rondweg zitten remt ie opeens en aan de kant verderop staat een politieauto. Wij denken dat hij misschien geen vergunning heeft, we moeten even wachten en als de politie is vertrokken tuft hij weer vrolijk verder. In het hotel aangekomen, trek ik nog even de geldbuidel te voorschijn en koop jaden eetstokjes. Jade hoort bij china en eetstokjes ook, dus een mooie combi dacht ik zo en tevens nog een heel leuk zijden pakje, niet om te dragen maar om in de kast te hangen. Dan gaan we de stad in om te eten, de anderen wisten nog een leuk eettentje, hadden ze de eerste avond gegeten. Nauw dat viel wel een beetje tegen. De kaart was alleen in het chinees, dus wij maar in ons woordenboekje zoeken en in de keuken wat dingen aanwijzen. Maar het ergste was eigenlijk wel dat het niet zo schoon was en op de grond stond naast elke tafel een soortement kwispeldoor / bloempot en daar spugen ze dan in jakkes en daar zit jij dan naast te eten. We kregen ook veel te veel, dus weer een pan terug gezet op de balie hoeven we niet, niet besteld eh eh. Maar eerlijk is eerlijk het vlees wat aan de kippebotjes zat was wel lekker. Maar de volgende keer toch maar iets schoners uitzoeken denk ik.
01 November 2005 - 07:24
Wilma:
Lieve Trijntsje,
Gauw naar de computer en even zien of er weer nieuws is van de globetrotter! En ja hoor, heerlijk om alles 's morgens vroeg te lezen. Wat een andere wereld! Ik ga nu aan de slag met beddegoed en kast opruimen, zo saai kan het hier dus zijn. Die gevraagde foto in de jurk is zeker erg moelijk??!! Of een blik in je sterk vervuilde rugzak!!?? Wat ik bijna niet wil geloven, thuis altijd zo proper! Ik denk dat er een her-inburgeringscursus moet worden aangevraagd om je weer in de Hollandse maatstaven te krijgen.
Ik hoop niet dat je het Chinese gerachel en gerochel over gaat nemen want dan moeten we hier op het thuisfront zeker maatregelen nemen. En ja... nog iets anders, bij thuiskomst kun je direct deelnemen aan de nieuwe "levensloopregeling" de nieuwe spaarvorm, om verlof bij elkaar te sparen, krekt wat foar dy! Veel plezier, en tot mailens!
Wilma -
01 November 2005 - 18:53
Jantje & Pieter:
Ni Hao Trijntje,
Weer tijd gevonden om even mee te lezen.
Er stond gister een artikel in de Trouw (proefabonnement) over een journalist die vanuit Beijing naar Europa reist en hij was aanbeland in Kashgar. Dus ik denk zal eens even lezen waar Trijntje op dit moment is ... Grappige toevalligheid. De toiletverhalen herkennen we en ben benieuwd naar jullie verdere ervaringen van China. Morgen krijg ik uitslag van de MRI-scan: dus wel of geen hernia en dan kunnen we weer verder. En belangrijkste ook weer verre vakantieplannen maken. Veel plezier in China en groetjes,
Jantje en Pieter -
03 November 2005 - 18:22
Agatha:
Trijntje, ik heb genoten van de foto's. Erg leuk om jou in de soepjurk te zien. Wat de snoep en de chips betreft, moeten we alvast wat naar Boksum brengen want als je op zondag aankomt zijn de winkels gesloten. Misschien kunnen we iets regelen bij bakker Sybesma of via de supermarkt in Deinum. Je zegt het maar ik heb er wel een rit Boksum voor over want ik gun je een avond lekker vreten!! Die kilo's gaan er wel weer af. Ik eet na een kuur ook weer verboden dingen met heel veel calorien, dan later maar weer een dieet, hongerpole.
Trijntje liefs en een tut van Agatha