Dag 42 Samarkand
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
22 Oktober 2005 | Oezbekistan, Taskent
Vanmorgen na de douche eerst de tas compleet op de kop om alle soeveniers een goed plaatsje te geven en wat warme kledingstukken voor Kirgistan naar boven te halen. Daarna een ontbijtje naar binnen gestouwd en rond 10.00 op weg naar het Registan plein het mooiste plein van CA vinden sommigen wij zullen zien. Eerst even boven gezeten en rustig alles in ons opgenomen daarna begonnen bij de oudste madrasse, de Oeleg Beg 1417 ja wat moet je er nog van zeggen het is weer schitterend, ik houd wel van al die mooie tegelmozaieken en daar kunnen ze er hier wat van. De madrasse is van binnen weer in gebruik genomen door soevenierswinkeltjes maar oke het is zo. Dan naar de Shir Dor madrasse (de tijger/leeuw mad. 1619) en tot slot de Tillya Kori Moskee en madrasse 1646.. We kunnen hier ook weer een minaret beklimmen maar daar hebben we even geen zin in. Wel mogen we later stiekum een koepel bezoeken op het dak verry secret, maar kost wel na afloop 2000 Sum. We brengen hier een paar uurtjes door, vooral ook de moskee is vanbinnen prachtig gedecoreerd met blauw en goud een plaatje om te zien. Tegen enen gaan we naar het Gur Emir mausoleum hier ligt Timur begraven, hij had in Sachrisabz begraven willen worden maar hij stierf in de buurt van Samerkand en daar was hij net aan het bouwen met een mausoleum voor zijn kleinzoon dus kon hij er zelf ook mooi bij. Op weg er heen komen we een foto zaak tegen waar het ons weer lukt de foto's op CD te zetten dus hebben we een extra kopietje, mijn XD apparaatje werkt ook weer maar je weet het maar nooit. De temperatuur is ondertussen weer aardig opgelopen dus het is weer eens bloody hot. Het mausoleum is van binnen in de koepel ook weer een schitterend blauw gouden plaatje. Nog even wat boodschappen gekocht en door de hitte bevangen een theetje naar binnen gegoten, maar we moeten verder want we hebben weinig tijd. De Bibi Khanum moskee hebben we alleen van buiten bekeken want we moeten weer duur betalen voor de entree en hebben ondertussen ook al het nodig gezien. We gaan door naar de begraafplaats Shah I Zindah. We lopen echt door het stof, de voeten zien er niet uit in de teva 's. De graven hebben hier vaak een soortement metalen ledikant om hun graf en op de steen is er heel vaak een foto ingegraveerd. We dwalen over de begraafplaats die groot is en komen uit eindelijk bij de graftombes van de rijken. Hier zie je mooie kleine grafkoepeltjes en rustplaatsen. Bij eentje staat de deur open en we gaan naar binnen en het ziet er heel geriefelijk uit, maar we gaan snel terug want stel je voor dat ze de deur dicht gaan doen, dan zitten wij hier..... Wel zijn ze ook hier weer druk aan het repareren en restaureren.
Op de terugweg kopen we niks, en gaan naar ons hotel waar we de gekochte etenswaren nuttigen samen met een bakje thee en ons reisboekje weer even helemaal bijschrijven.