dag 36 en 37 Ashgabat
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
22 Oktober 2005 | Oezbekistan, Taskent
Toen wat eten ingekocht voor de lunch van morgen en terug naar het hotel. Daarna nog even naar de arc of neutrality gelopen is vlakbij het hotel en daar even een parade bekeken. Het is nl eind okt. 14 jr geleden dat ze onafhankelijk werden en dan is er ook een grote militaire parade en daar oefenen nu verschillende onderdelen voor.
s'avons met z'n vieren naar het Sheraton geweest om ons geld er door te krijgen, alles is hier namelijk zo goedkoop dat we krijgen de manaten maar niet op. Heerlijk gegeten en we waren met z'n vieren 1.2 miljoen manaten kwijt ongeveer 60 dollar dus dat viel nog reuze mee en de beurs puilt dus nog steeds uit van het geld.
de Zondagsmarkt staat zondag op het programma dus daar vertrekken we rond 07.30 heen. Albert en Ciska hebben zich verslapen de klok niet vooruit gezet, zeggen ze maar volgens ons komt het van de wijn en de vodka's die gisteravond zijn genuttigd. Ik heb ook een vodkaatje geproefd maar mijn smaak niet. Maar het is hier goedkoper dan water, dus de smaak maar even bijstellen.
Na 20 min. zijn we bij het markt terrein, we gaan eerst naar de veemarkt en daar balken de kamelen ons al tegemoet. In het echt nog niet veel gezien maar hier zien we vrachtwagens vol. Gewoon van die vrachtwagens waarin je ook zand zou vervoeren vervoeren ze hier hun beesten. Dus Cor er is hier geen werk voor een vrachtwagen chauffeur van dieren transporten, dat gaat hier allemaal een beetje anders. je ziet de meeste "mooie" figuren rondlopen met grote hoeden en lange jassen, eigenlijk niet te beschrijven maar zeer fotogeniek. Na een uurtje rondzwerven gaat het op naar de andere markt, we passeren eerst nog de fruit en groentemarkt. Hier zitten veelal vrouwen de vruchten te verkopen. Dan via een poort de echte bazaar op. Je hebt hele rijen met stoffen, sjaals, allemaal huishoudelijke artikelen of auto onderdelen. Ze zitten dus echt per groep bij elkaar, kun je het mooi vergelijken. We drinken even een theetje in een mooi restaurantje en nemen er een stukje heerlijke taart bij, deze werd 2 stalletjes eerder verkocht dus wij even terug om die erbij te halen. De meeste mensen zitten aan een broodje vlees maar dat is ons om half tien nog een beetje te gek. Maar wie weet hoe vroeg ze hier al waren? De naam van de bazaar is Talkoetsja en dit betekent een klein duwtje, nauw dat krijg je hier ook regelmatig dus helemaal goed gekozen. Rond 11.30 terug naar de bus, toen we uitstapten zei Wouter we zijn de enige bus dus die vind je altijd terug, maar nee hoor er staan er wel honderd bussen maar gelukkig maar 2 wat moderne dus toch nog vrij snel terug gevonden. Dan rijden we nog even langs het hippodroom maar hier is vandaag niks. Dan nog een rustig middagje in de stad en lekker wat gegeten op de bazaar. Jongens het eten is hier nog steeds prima, er is weleens wat vet vlees maar dan laat je het gewoon maar liggen toch. En ook voor de halve vegetarier onder ons is er altijd wel iets te eten, zijn het geen aubergines dan wel tomaten, komkommers en andere kruiden. En je geloofd het of niet maar nog nooit zoveel appels en sinaasappels gegeten als hier, die zijn namelijk wel makkelijk mee tenemen voor de lunch.
25 Oktober 2005 - 07:33
Buurvrouw Renny:
Zit er aan de groenten en fruit ook meer smaak dan hier? Doordat ze tjdens het groeien veel zon krijgen, krijg je denk
ik meer smaak aan het fruit.
Groetjes Renny