Maandag dag 10 - Reisverslag uit Edessa, Turkije van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Maandag dag 10 - Reisverslag uit Edessa, Turkije van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Maandag dag 10

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

19 September 2005 | Turkije, Edessa

Uitslapen. Rond 10 uur verlaten wij de ontbijt zaal en begeven ons tegen 10.30 richting de grot van Abraham. We bekijken natuurlijk nog wel even wat etalages als we ons die kant uitverplaatsen en ja hoor We zien weer eens iets, jongens het geld vliegt ons uit de zakken. Ook gaan we even een moskee binnen maar we blijven in het voorportaal want we kunnen geen open deur vinden. Na wat geloop komen we bij het complex waar ook de geboortegrot van Abraham is. We lopen eerst nog even door de medresse een koranschool. En zien dan de vijvers met de heilige karpers. God redde hier Abraham van de dood en de vlammen werd water en de vonken geloof ik vissen. Het is weer bloody hot wat zijn we ook een zeuren he. In nederland klagen over het slechte weer en hier weer commentaar op de temperatuur. Je snapt het al wij zijn echte nederlanders. In een lokante thee terras drinken we een bakje thee en rusten uit op mooie bankjes. Wij zien ondertussen veel koerden in dit gebied. De mannen dragen veelal zo n wijde broek met strakke pijpen je weet wel een drollenvanger en de dames heel kleurrijke rokken en doeken. Na wat te zijn bijgekomen van de hitte door de thee en de zeer zoute pistache nootjes gaan we op zoek naar de geboortegrot van Abraham. Hij ligt binnen een moskeecomplex dus helaas er moet weer een doek over het hoofd en ook de schoenen weer uit. Ik heb echter een T-shirt aan en dat is ook niet genoeg dus ik krijg ook weer een leuke jas uitgereikt. De grot is niet echt bijzonder maar je kunt er wel water drinken uit een bron en dat zou heel goed zijn. Agatha ik wilde een glaasje drinken maar het zag er wat vies uit dus daar heb ik mij maar niet aan gewaagd maar ik heb wel even een schietgebedje voor je gedaan. Daarna wat door het complex gezwalkt en echt talloze foto s gemaakt. Toen op zoek naar de Karavanserai Gumruk Hani na wat gevraag en assistentie van een meisje komen we er. Hier zitten weer heelveel mannetjes en die spelen kaart schaak dam etc. Wij gaan rustig op een stoeltje zitten laten de hitte op ons inwerken en drinken een theetje, colaatje, peachje en een verwarmde limonade echt heerlijk. Rond vieren gaan we weer op pad en dwalen door de souk deze is weer veel mooier dan die in Antakya. We zagen veel mensen met een lila hoofddoek wij gezocht en gevonden maar niet gekocht je moet het toch ook allemaal maar weer meeslepen. Langzaam aan weer richting hotel voor ons middag dutje. We passeren eerst nog de Moskee Camii Ulu deze is gebouwd op de plaats waar ooit een synagoge stond. Op het binnenhof is ook een kerkhof. We zitten hier even rustig onze zonden te overdenken en vervolgen dan de weg. Nu komt het, vanmorgen hadden we natuurlijk al iets gezien in een etalage en nu gaan we in onderhandeling. We krijgen eerst een grote kop thee aangeboden en met behulp van het boekje Point it en foto s die C bij zich heeft kunnen we toch wat een gesprek met Ahmed voeren. Als de thee op is wordt de koop gesloten en zijn we weer wat geld lichter en een kadootje zwaarder. Dan nu toch echt naar het hotel oh nee eerst nog even naar de supermarkt en daar slaan we maar een paar dingetjes in.

• 25 September 2005 - 12:01

Agatha:

Ben erg benieuwd wat jullie na de onderhandelingen hebben gekocht. En trijn het is goed dat je aan mij denkt maar je moet het niet overdrijven en vies water drinken. Als je daar ziek van wordt ben je verder van huis. Een kaarsje kan geen kwaad! Wij genieten allemaal van je reisverslagen maar ook van de reacties van de anderen blijven we ondertussen mooi op de hoogte van hoe het iedereen vergaat. Wilma is al in winterslaap denk ik want van haar kom ik weinig reacties tegen. Heeft veel ADV dagen en mailen bij de grote baas is voordeliger. Liefs Agatha