Vladivostok dag 1
Door: grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
15 Oktober 2015 | Rusland, Vladivostok
Hadden vandaag echt het meest mooie weer van de wereld en dat in het verre Vladivostok in oktober wie had dat nu gedacht ik zeker niet.
Na een heerlijk ontbijtje, lopen we eerst naar het station, we willen het standbeeld met de km telling van de Trans Siberië express op de foto. Het station zelf is ook een pronkte en in 1 van de ruimtes in het station is een hele dure barnsteen juwelier gevestigd.
Op het perron staat weer een oude stoomlocomotief, mocht de elektriciteit uitvallen dan kunnen ze deze zo weer inzetten. In bijna elke stad langs het spoor hebben wij ze zien staan. Hier tegenover is de kilometer plaat 9288. Het aantal km's tussen Moskou en Vladivostok. Wij hebben er wat meer gemaakt omdat we ook nog wat zijtakjes hebben gedaan. Maar ze zijn voorbij gezoefd die kilometers, zittend , kijkend, lezend, slapend, gapend, etend, hoe dan ook, maar mooi en indrukwekkend waren ze zeker.
We lopen richting de haven waar de onderzeeër ligt die je kunt bekijken. Eerst komen we nog langs het standbeeld van de soldaten die voor Rusland klaar stonden in het Verre Oosten. Dit deel van Rusland noemen ze hier the Far Eastern.
Beelden kunnen ze maken die Russen, en vooral ook eren ze hun helden en de mensen die iets gedaan hebben voor hun land. Je ziet heel veel standbeelden en plaquettes voor de arbeiders en de soldaten.
Een kopje koffie / thee zou er nu wel ingaan, we lopen bij het warenhuis Gym langs in Moskou het summum, maar hier dus absoluut niet, maar een koffie en thee met iets erbij kunnen we er nog wel krijgen.
Dan verder naar de onderzeeër, we lopen door een parkje en stuiten op de poort van Prins Nicolaas, een mooi vierkant gebouw dat over een kruispunt heen staat. Vanaf daar is het nog maar 100 mt naar het water van de haven. Net daarvoor op het droge en bij het monument 41-45 ligt de onderzeeër. We komen er ook de Finnen weer tegen, ze verblijven in hetzelfde hotel als wij.
Eerst nog even de haven met z'n boten, er liggen ook een paar marineschepen en aan wal is een groep marinepersoneel bezig om op te foto te gaan, dit heeft heel wat voeten in aarde. Er staat nergens dat we geen foto's mogen maken dus alles komt op de foto en film.
Op de achtergrond zien we de Golden Horn Bridge liggen een pracht met al zijn kabels. In het water zien we prachtige kwallen zwemmen, vooral Els is weg van de beestjes en zorgt voor veel foto's. Een haven met zijn boten, groot en klein is altijd leuk, we lopen hier dan ook wel even rond.
Het tochtje door de onderzeeër duurt niet erg lang, omdat de boot ook niet zo groot is, in het ene deel is een tentoonstelling met fotomateriaal en in het andere deel kunnen we een hut van een officier zien, de ruimte waar ze konden eten, het hokje van de marconist, en als laatste het slaapverblijf van de matrozen met de torpedo's boven en naast hun.
Naast de boot staat een heel klein kappelletje van ....... het is er druk en ook wij gaan even naar binnen.
Hierna belanden we in het 1e museum van Vladivostok, het bestaat sinds 125 jr, het is niet veel, maar er is wel een mevrouw die erg goed engels spreekt. Volgens haar heeft elk museum minimaal 2 engels sprekende medewerkers. Het kan zo zijn maar wij hebben ze niet getroffen dan op deze reis.
Onze magen beginnen een beetje te rommelen en te rammelen. Gelukkig vinden we een restaurant, het is wel een beetje luxe maar we krijgen er een heerlijke salade opgediend.
We willen naar het uitzichtpunt van de stad, er is een lift die ons hier heen kan brengen de funiculaire. Op zoek naar dat ding, komen we weer een standbeeld tegen,maar onze lift zien we maar niet. Op een gegeven moment staan we bij de brug en kunnen ook vanaf hier een mooie foto maken. Dan denken wij het gebouw te zien.
Eenmaal daar aangekomen blijkt het, het eindpunt te zijn, maar gelukkig voor ons is hij out of order, dus al hadden we het startpunt gevonden dan nog hadden we zelf naar boven moeten klimmen.
Het laatste stukje naar Eagles Nest doen we nu ook te voet. Je moet , zoals heel gebruikelijk in Rusland, wel opletten waar je je voeten neerzet. Het land is veel "beter" mooier"geciviliseerder" dan ik had gedacht maar er zijn nog genoeg valkuilen en struikelpunten. Boven hebben we inderdaad een mooi uitzicht over de stad en de waters rondom de stad. Morgen willen we er nog een keertje heen maar dan wat later als de zon ondergaat.
We dwalen terug, via de trap naast de lift, komen langs het Pushkin theater en standbeeld, lopen onder de brug door, langs de haven en zijn boten en weer langs het station. Onderweg ook nog een mooie juwelier gezien, maar we slapen er eerst nog een nachtje over.
Eten doen we vanavond in het restaurant van hotel Primorye. Ik neem een penne Arabiatta en hij is voortreffelijk.
Dit is het weer voor vandaag, sweet dreams.