Irkutsk
Door: TBP
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
02 Oktober 2015 | Rusland, Irkoetsk
Irkutsk 2-10-2015
" time fly's when you are having fun"
Dit is zeker op ons van toepassing, zijn we al weer 2 oktober, ligt Olkhon en het Baikal Meer, dat mythische meer al weer achter ons en gaan we morgen op weg naar Ulan Ude.
Maar eerst vandaag , vrijdag 2 oktober nog. Wat hebben we vandaag allemaal gedaan en gezien.
VVV, ontbijt bij de Grill, Volonsky house, de kerk, terug naar VVV omgeving, de decembristenstraat afgelopen, richting monument, fout, de kade van de Angara rivier, de triomfboog, de rivier, de stichter vd stad, een prachtige kerk met veel controle waar een bijzondere dienst was denk ik wel 4 priesters, grote trouwauto's en bruidjes, lunch in een heel leuk cafeetje, Lucky, toen door over de groene lijn, ons plein bij het Angara Hotel weer over, de Lenin straat met prachtige gebouwen, de Karl Marksa straat met aan het eind bij de river de Angara, het standbeeld van Alexander III die in 1812 begon met de bouw vd Trans Siberië Spoorlijn. Terug gelopen tot een Gem store , hier wat inkopen gedaan. Toen gepind bij de Raiffeisenbank en op zoek naar een diner dit gevonden bij ..... helaas gaat het wat mis geen feta kaas, geen Turkey , als compensatie alles gratis. Toen naar het Travellers cafee hier een cappuccino en ik een toetje met banaan. Taxi terug de supermarkt en nu alles aan de stroom.
Zo nu heb ik opgeschreven waar we allemaal zijn geweest en gezien en gedaan dan kan ik het morgen uitwerken. En die morgen dat is nu, we rijden in trein nr 070 richting Ulan Ude. We hebben een dagrit omdat we langs het Baikal meer komen en die graag overdag wilden doen.
Bij ons verblijf zit deze keer geen ontbijt in, dat biedt deze "kelder" accommodatie niet. Nadat we hebben gedoucht en zijn aangekleed, bestellen we een taxi. Die dropt ons bij de VVV. De mensen zijn hier erg goed in het doen alsof ze je niet begrijpen maar uiteindelijk kom je toch meestal daar waar je wilt zijn, zo ook vandaag. We worden gedropt in een zijstraat van de Dekabristen Sobitiy straat en staan voor the House of Europe. Het is een prachtig houten huis, helemaal gerestaureerd zo te zien. We lopen naar de hoofdstraat en zien daar het bordje VVV hier naar binnen en gevraagd waar kunnen we goed ontbijten, ze verwijst ons richting busstation naar een restaurant waar de naam Grill in zit. We gaan die kant op, er ligt nog sneeuw van gister en er hangen aan de afdakjes ijspegels, best een mooi gezicht.
We zien zelfs 2 restaurants vlakbij het busstation maar welke is nu wie? We lopen bij beiden naar binnen en kiezen dan toch voor de eerste. We kiezen ons ontbijt uit en een koffie en theetje, maken buiten nog wat sneeuw foto's alsof we nog nooit sneeuw hebben gezien !
We willen eerst bij het Volkonski house langs. Dit is het woonhuis van 1 van de decembristen. In december 1825 kwam een groep edelen in opstand tegen de tsaar maar de opstand werd neergeslagen. De edelen werden niet ter dood veroordeeld maar ze werden verbannen naar Siberië. Hun vrouwen mochten hun volgen als ze wilden, hoewel liever niet, als ze waren getrouwd met een Decembrist dan mochten ze van de Tsaar opnieuw trouwen met iemand anders. De kinderen mochten niet mee. Een aantal vrouwen volgenden hun man en hebben op diverse plekken in Siberië een bestaan opgebouwd en aan hun huis hier kun je zien dat ze nog steeds op stand leefden. Ze mochten bv geen theater bezoeken of een muziekconcert, ze gingen dan ook alles aan huis organiseren, en hun huizen werden de culturele centra van de steden in Siberië.
Naast het huis is de Gospodnya church gelegen, hier gaan we ook even naar binnen. De vloer is oneffen en voorzien van wel 10 lagen rode verf maar het heeft daardoor ook iets , het is niet volmaakt gerestaureerd. De muren zijn wat kaler dan we gewend zijn maar wel weer mooie schilderijen en iconen van de diverse Saints.
We lopen even terug naar het VVV omdat we daar enkele mooie houten huizen zagen. Maar ook in de "hoofd" straat erheen zie je diverse houten huizen, Irkutsk heeft zijn verleden geprobeerd te bewaren. Ook op de rit hierheen in de taxi zag je soms weer een houten huis naast een flat staan, niet alles is tegen de grond gegaan om plaats te maken voor... "de vooruitgang".
De trams zijn ook een bezienswaardigheid op zich, ze zien er niet uit maar ze rijden. Het is altijd maar 1 wagon, formaat bus zeg maar, maar het zorgt voor een goede verbinding tussen de diverse delen van de stad.
Ook in Irkutsk hebben ze weer een route over straat uitgezet zodat je de meeste bezienswaardigheden tegenkomt, we pikken die nu op in de straat richting de Angara rivier, we maken even een klein ommetje, en komen dan bij de rivier. Er loopt een mooie promenade langs, die volgen we een stukje, we zien o.a. de Moskou triomfboog en het standbeeld van de stichter van de stad in 1652 het is een Kozak maar de naam kan ik niet vinden. We komen ook onze buren van Olkhon tegen, een chinees echtpaar met hun dochter.
Aan de overkant van de straat staat een kerk die ook aan de buitenkant, fresco's heeft. We steken over en moeten door een poortje om naar binnen, tas open en dan mogen we door. Binnen is er een dienst gaande, er zijn wel 4 priesters actief ieder met hun eigen kleur hoofddeksel . Als ik binnenkom liggen de meeste mensen op de knieën, je weet niet wat je ziet hier binnen, de kerk is weer 1 groot schilderij, hiervoor wil je ook wel op de knieën gaan , zo indrukwekkend. Het is de kathedraal van de 3 koningen.
Vrijdag is de trouwdag in Rusland en zo ook in Irkutsk, we zien weer een hele grote limousin een hummer maar dan mega verlengd en ook al eerder zo'n grote limousin gezien vandaag. Net voor de kerk van de Zaligmaker staan weer diverse mooi opgemaakte auto's met diverse bruidjes.
Dit is tevens het plekje waar we een heel leuk lunch tentje opdoekelen. Elly gaat voor een panini met salami, Els voor pannenkoekjes en kaas en ik pannenkoekjes met salami het smaakt allemaal heerlijk. De latte machiatto koffie wordt een cappuccino omdat het apparaat kapot is , we zitten hier even heerlijk, het is een gezellig tentje, met een mevrouw die weer engels spreekt, dat is ook wel leuk.
Dan vervolgen we de weg, komen bij het Kirov plein, hieraan staat ook het hotel waar we ongeveer een week geleden zaten te wachten op onze transfer naar Olkhon. Het duma gebouw is aan 1 vd zijkanten en het sovjetgebouw op de andere kant en op de derde kant staat ook een mooi gebouw maar geen idee wat het is. Irkutsk is echt veel mooier dan ik mij had voorgesteld, dat is bij dit plein ook weer duidelijk.
We zitten ondertussen op de Lenin straat met ook aan beide zijden indrukwekkende gebouwen , we lopen tot de Karl Marksa straat en slaan dan af richting de Angara rivier. We passeren nog een klein pleintje met leuke, mooi koperen beelden die diverse dingen uitbeelden o.a 3 apen met horen, zien en zwijgen. Maar ook de kus van Rodin en zijn denker zien we.
Ook aan de Karel Marks straat staan diverse mooie gebouwen, o.a een gebouw van de spoorwegen, waarvan ik later hoor van een meneer dat het een niet zo leuk Stalin gebouw is geweest. Nu ziet het er weer tip top uit. Bij de rivier gekomen staat daar het standbeeld van Alexander III hij heeft van af de Siberische kant de spoorweg aanleg opgestart en heeft er dus uiteindelijk aan bijgedragen dat wij hier vandaag de dag zo mooi over kunnen treinen richting Vladivostok.
Op de terugweg naar de Lenin straat komen we langs een mooie gem / stenen, juwelen winkel en we kunnen de verleiding niet weerstaan en gaan naar binnen, oh la la. De portemonnee wordt weer lichter en de tas weer een fractie zwaarder.
Gelukkig hebben we vandaag een geldautomaat gevonden, vanmorgen eerst eentje waar we max 5000 kunnen opnemen en nu de Raiffeisen bank waar we 10.000 kunnen opnemen, dan kunnen wij voorlopig weer vooruit.
Nu zijn we bijna aan onze diner toe, we gaan opzoek in het autoloze straatje en daar zijn bijna alleen maar eettentjes. We kiezen er 1 uit die ook een engelse kaart heeft. Het is wel een kopie maar dat maakt niks uit, het is een goedhulp middel. Els constateert dat de prijzen wel wat hoger zijn dan we tot nu toe gewend waren, in ieder geval na Moskou. Maar dat maakt niks uit, we hebben nog wel wat in de pot. De serveerster spreekt weer wonderwel geen engels, maar met behulp van de kaart plaatsen we onze bestelling.
1x een ceasar salade , 1x een green salade en croutons met kaas en knoflook als vooraf en daarna 2 x omul vis en 1x Kalkoen met groentes als hoofdgerecht.
We bestellen er een fanta bij maar ze komt terug die heeft ze niet , dan wordt het een cola, die is er wel. De salades worden uitgeleverd en een kwartier later de croutons, halve sneetjes wit brood geroosterd met een heerlijke dressing. Dan volgen de vissen en ......We zijn het ondertussen een beetje gewend dat ze alles apart uitserveren en er soms best wel wat tijd tussen zit maar..
Nu komt ze weer langs en wat wij in eerste instantie begrijpen is dat de Kalkoen niet meer komt, maar Elly gaat in overleg met de "chef" die wel engels spreekt en wat blijkt er is ook een bruiloft en het gaat nog een uur duren voordat de keuken de kalkoen kan uitserveren, daar gaan wij niet opwachten. Bij de Griekse salade waren ze eerst ook al de feta vergeten ook dit leverde een toneelstukje op en nu gaat het weer mis. Wij stellen voor om de drankjes gratis te doen, als compensatie voor het niet genoten eten. Maar tot onze grote verrassing zeggen ze nee alles voor free, dit laten we ons geen 2e keer zeggen, we pakken in en vertrekken.
De dames willen nog wel een koffie en ik lust nog wel een theetje met iets erbij , we gaan dan ook langs bij de traveller coffee, bestellen brownies om morgen mee te nemen bij een zeer goed engels sprekende jongeman en ik neem nog een heerkijk bananentoetje als compensatie voor mijn misgelopen diner.
Vanaf hier nemen we de taxi terug naar "huis" , gaan even langs bij de spar en hebben alles klaar voor de tocht van morgen langs het Baikal meer, op weg naar Ulan Ude.
02 Oktober 2015 - 18:53
Jan Pasma:
Hoi Tryn en reisgenoates,
Haw no alle ferhalen lêzen, ik wie in hiel ein yn it achter. Moaie ferhalen hear. Witst datst in kakkerlak wol bakke kinst? Se skine dan lekker te wêzen. No ja, sjoch marris. Noch in protte plesier tawinske en ik sil tenei de ferhalen op tiid folgje.
Groetnis út Boksum fan Jan -
03 Oktober 2015 - 13:13
Baukje Pasma-Tigchelaar :
Ek horen, zien en zwijgen is dus universeel -
03 Oktober 2015 - 13:15
Baukje Pasma-Tigchelaar :
Jouwt mar wer de helt fan it ferhael wer, bin no wol hiel benijd hoe at dy kakkerlak smakke hat -
03 Oktober 2015 - 15:41
Trijntje Pasma:
die mei Jan selfs prebearre , ik gean it seker net dwaan