Algemeen - Reisverslag uit Kaskan, Iran van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Algemeen - Reisverslag uit Kaskan, Iran van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Algemeen

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

02 Oktober 2005 | Iran, Kaskan

Hallo allemaal,
we zitten nu een weekje in Iran en het is ons gelukt nu in het hotel internet te vinden. Kost wel de schandalige prijs van 4 euro per uur maar is toch ook weer naast de deur. En voor de rest is het leven hier in Iran voor ons in ieder geval heel goedkoop. Je drinkt een theetje voor 0,10 euro cent en jongens let op de benzine kost maar 0,08 cent en de diesel 0,0165 cent dus echt een schijntje. Ingrid en Wiliam gefeliciteerd met jullie dochter Jolijn. Conny is harstikke trots en zat al steeds met spanning op jullie sms je te wachten. In het begin van Iran hadden we geen verbinding met de mobiele maar gelukkig 2 dagen later wel weer. En collega's bedankt dat jullie mijn pagina lezen en Anneke inderdaad schandalig dat je er nu pas aan toe komt maar we zullen oppassen hoor.
Even iets over mijn eerste indrukken van Iran. (we zijn er alweer een weekje) Iran is eigenlijk veel progressiever dan bv Syrie. Hier moeten de mensen in sluier en chadoor lopen maar ze proberen er zoveel mogelijk van te maken. Ik loop er veel strenger bij dan heel veel mensen hier. Wij kijken dus naar hun en zij naar ons. In Syrie zie je echt iedereen eigenlijk in het zwart en lang. Maar hier hebben vrouwen alle mogelijke kleuren hoofddoek en ook heel vaak een korte jas met daaronder een lange broek. Ook het gejammer hoor je hier eigenlijk niet. Dat komt omdat ze hier tot de sjiitten behoren, ze hoeven ook maar 3 x per dag te bidden. En ook de moskees vallen lang niet zo op. Vaak geen grote minaret en we passeren heelveel dorpjes waar je helemaal niks ziet wat op een moskee lijkt. Het verkeer is hier een chaos. 2 baans weg oh daar kun je toch ook wel met z'n vieren rijden. Inhalen een tegenligger die schuift wel een eindje op mooi door knorren. En s'avonds lichten aan vergeet het daar doen wij niet aan hoor, ze kijken maar uit hun doppen. Oversteken is ook al een levensgevaarlijke bezigheid. Iedereen rijdt door bij een zebra en jij moet dus gewoon doorlopen dan stoppen ze op het laatste moment en dan schiet er nog weer eens iemand omheen. Dus echt oppassen geblazen maar dat is ons wel toevertrouwd.
De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. We zijn al een avond bij iemand wezen theedrinken en nalang aandringen ook een hapje gegeten. We hadden ze in de bazaar getroffen en toen nodigenden ze ons uit voor de volgende avond maar helaas dan zijn wij alweer onderweg dus dat ging niet. Wij wat in de stad omgesjouwd en paar anderen van de groep tegengekomen en samen pizza gegeten. (ja ik val echt niet af) Zullen we een taxi nemen of lopen, wij lopend terug naar ons hotel. opeens schiet ons een autootje voorbij en daar stappen de mensen van de bazaar weer uit. Ze vonden het zo sneu voor ons, dus na sluitingstijd vd bazaar hadden ze een uur lang rondgereden om ons te zoeken. (en dat in een stad van een paar honderdduizend mensen) en gevonden dus. Of we toch nog meewilden naar hun huis. Wij met z'n vieren (Els, Ellie, C en T) mee naar hun woning. Hij heeft een winkeltje in de bazaar en ze hebben 2 dochters waarvan de jongenste het woord voerde in het engels.Maar zie je dat in ons land al gebeuren en uur rond rijden om mensen te zoeken die je eigenlijk maar heel kort hebt gesproken en ze dan thuis uitnodigen. We mochten wel blijven slapen en de volgende dag wilden ze ons van alles laten zien, maar helaas dat ging niet door. Was heel leuk om mee te maken. In de kamer lagen tapijten maar er zijn bv geen tafel en stoelen je zit gewoon op de grond en ook het eten wordt op de grond gezet. Dan gaat er een kleedje over het andere kleed en daar komen de pannen en gerechten op te staan. Gister zijn we in Quom geweest de 2e heilige stad van Iran. Hir ligt Fatima begraven. Het was een kunst om binnen te komen want eigenlijk mogen er geen niet moslims in het heiligdom. Ik ben er dan ook wel 4 keer weer uitgestuurd maar je probeert het steeds weer bij een andere ingang. En ik heb een chador aangeschaft, zo'n grote lap stof die je van hoofd tot voeten bedekt. Want zelf met mijn jas en degenen die hem hebben gezien weten wat voor groot geval het is mag je nog niet naar binnen.
Jongens ik ga stoppen en probeer misschien vandaag in de stad of anders in de loop vd komende week weer mijn verhaal te vervolgen.
Groeten Trijnte.

Hoi Agatha hoe is het nu. Ik hoop dat kuur nr. 3 je niet veel misselijker heeft gemaakt dan de vorige kuren. En gewoon de noas foarut hoarde. Maar dat lukt jouw vast wel. Een tut fan mij en als ik terug ben dan zit dit gedeelte er voor jouw ook weer op.

• 02 Oktober 2005 - 15:12

Jelle En Renske:

Hoi Tryn,

bliid dat we wer fan dy hearre/lêze, we wiene suver al wat ûngerêst. Ik haw al sjoen: moatst nei de fakânsje mar gau op Fryske les want dit docht soms sear oan myn eagen. Dy koarte kursus stavering is ek wol wat foar dy tink ik. Woansdei sil ik fan start mei de kursisten. Spannend! Tjits hat har bearefeest hân, it wie in grut súkses. No gean we wer oer nei ús normale ritme.
    Fannemoarn wiene we even by beppe op besite. Tj. goaide de appelsap oer it pakketsje foar Hinke, dus Hinke as it wat appelich rûkt dan is dit Tjitske har skuld. Beppe hat al even flink tongere, dat snappe jim wol.
    Fierder gjin nijs hjir.

Tút fan ús allegearre!

• 02 Oktober 2005 - 19:51

Wilma:

Elke dag even koekeloeren of er nieuws is van de dames en zie daar!. Een mailtje uit Iran. We waren al een beetje ongerust, maar we weten dat je heel goed op jezelf kunt passen en met je eigen gemaakte "tenthuis" kan niemand om je heen Trijntje, zelfs niet op het zebrapad! Het is prachtig om jullie op deze manier te volgen en de prijs van benzine en diesel willen we toch echt niet weten, we rijden in Nederland op goud of op slaolie uit de Aldi! Maar ter compensatie willen Agatha en ik wel een leuk pakketje ontvangen uit "verwegistan" gebracht door de TPG, lijkt ons hartstikke leuk. De sjaal van de Hema is mooi, maar daar zijn ze ook vast niet te versmaden. Ik heb onlangs nog met Agatha contact gehad en ons voorstel is: zodra je terug bent een TRIJNDEI!. Want ja, we missen je wel hoor! Het is wat stilletjes op het werk, en de telefoon rinkelt niet voor een gezellig praatje. Dus die "TRIJNDEI" houden we erin. Met ons is alles prima, Femke gaat met veel plezier naar de Ulbe, Erik gaat helemaal voor Havo3 en Rene treint morgen weer naar Harderwijk voor zijn opleiding in grond,weg en waterbouw. Minne zit nu regelmatig in Deventer vanwege zijn werk en zit dus veel in de auto met heel dure diesel! Ik ga morgen weer naar de baas van Michiel! Dus alles gaat hier zijn gangetje.
    Dikke tut van ons allemaal en tot mailens.

• 04 Oktober 2005 - 05:53

Hennie:

Hoi Trijntje,

Blij weer wat van je te horen, we hadden al heimwee naar die fantastische berichtjes van jou.
    een spannende avonturen daar in het verre Iran
    Zo te lezen genieten jullie volop en wat de kleding en het afvallen betreft maak je er niet druk om dat kan altijd nog in Nederland
    ladyline is er ook nog.
    Afgelopen vrijdag ( 30 september) zijn we met z'n allen naar Amsterdam geweest lytse kreeg haar bul. Mem is mee geweest en Eva, Cor en Sanne en natuurlijk Geertje en Jantsje Jildou
    Zoals je begrijpt was het een mooie dag.
    Trijntje werd toegesproken en in de rede hoorden we verhalen die pasten bij Trijntje. De reden van de studievertraging is ons duidelijk geworden.
    Ze heeft een eigen kamer op de VU en die hebben we natuurlijk ook bekeken
    Er hangt een prachtig naambordje bij. Terecht dat Eva opmerkte dat het toch niet zo handig is dat ze maar één voornaam heeft
    Het bordje toont niet echt.
    Wilma en Agatha?
    Onze vraag ( geertje en Hennie)
    Is er ruimte voor meerdere personen tijdens zo Trijndei????
    En wat die shawl betreft Hema kan niet op tegen het mooie exemplaar wat ik als cadeautje van Trijn heb ontvangen
    Verder is alles goed hier in Boksum. We zijn druk aan het bouwen met het kaatshok achter het String en zoals je begrijpt lopen daar natuurlijk ook weer broers van je rond (drie stuks) en wat de rest betreft, het gaat hier zijn gangetje. We gaan bijna beginnen aan de voorbereidingen van de Sint. De pepernoten staan al op mijn bureau en daar wordt al gretig gebruik uit de pot gegeten. (niet door mij natuurlijk)
    Verder groet ik jou en Conny, ook namens Siebe en tot een volgende keer

• 05 Oktober 2005 - 06:29

Elly De Groot:

dames,
    geniet van jullie verhalen!!! gr elly

• 05 Oktober 2005 - 11:46

Pieter:

Hoi trien

Prachtige verhalen tnt. bundelen en uitgeven,kun je wat van je reis terug verdienen! Dat Iran progressiever oogt dan Syrie ed. verbaast mij niks,heeft denk ik nog alles te maken met de tijd v/d sjah. Alleen op het politieke front is men zeer streng,maar de mensen op het platteland denken daar vast anders over. Wat betreft de prijsjes voor thee en brandstof,heb je enig idee,of kun je er achter komen wat die plattelanders zoal verdienen per maand,dan kun je het geheel wat in het juiste perspectief zien .Ik ben benieuwd naar wat jullie in Teheran aantreffen (als dat tenminste in het reisschema zit) Vraag voor Annie maar eens wat een staanplaats kost op de souk (rommelmarkt) daar,kan ze misschien haar handel slijten !!
    Voorspoedige en gezond vervolg van jullie reis toegewenst.
    Groeten van Pieter/Annie en de kids !

• 10 Oktober 2005 - 13:43

Agatha:

Naast trijn, wilma en ik zou het ook leuk zijn als jullie Hennie en Geertsje bij de trijnedei zijn. Kunnen de sjaal van de hema naast die van hennie leggen. Wat die goedkope diesel betreft voorstel: invoeren die handel!! We betalen ons scheel. Liefs en een dikke tut Agatha

• 31 Oktober 2005 - 14:05

Mem Fan Wilma:

tryntsje ik ha dyn hiele ferslach lezen en de reakties der op wat kin dy froulju eamelje net.mar dochs moai dat dit sa kin,en dat se sa mei dy mei libje,ik hoop dat dat it fierder ek sa leuk is foar jimme der.sels bin ik al mei de kryst oan e gong sa fier is it hast al wer,hast yn in hiel skoft hjir net west te blomskikken,mar hja do hastit ek altyd like drok,mar ik ha begrepen dasto no in manlike hulp yn e hus hast,no wat wit,wy ha no krekt e-mail mar ik kin noch net de dakjes en streepkes op de wurden krije,mar dit kinst sa wol leze tink,noch in hele fije fakansje fiedre en oant sjen,Henk en Frouke van der Zee Easterbierrum