Dinsdag 13-09-05 dag 4
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
16 September 2005 | Syrië, Damascus
Vandaag vroeg op rond 06.30 tegen 07.00 uur zitten we aan het ontbijt en dan snel nog even naar het postkantoor is om de hoek. Maar helaas wel open maar nog geen handelingen. Dus de kadootjes gaan nog even mee op reis. Tegen 08,15 rijden we Damascus uit richting Palmyra. Het landschap wordt al heel snel dor en kaal. Maar toch zie je nog regelmatig wat tenten en huizen staan. We hebben een stop bij Cafe Bagdad 66 en drinken een heerlijk glaasje thee. En dan door naar Palmyra rond 11.30 doemt de oase van Palmyra op uit de woestijn. Het schijnt een van mooiste opgravingen te zijn in het middenoosten. (viel een beetje tegen) Snel inchecken bij het hotel en op naar de lunch. Wij kopen een broodje falafel bij jawel het pancake house. Maar het eten is wel echt syrisch hoor. (de oproep tot gebed begint ook weer op dit moment, dus jullie snappen het al, het is weer een gejammer van jewelste). Dan met de hele groep lopen we naar de opgraving een kwartiertje maar dat in de volle zon en bij 35 gr. is toch niet echt een pretje. Eerst naar de Bell tempel maar deze blijkt nog gesloten. Wij rusten even uit en drinken wat water op een muurtje waar we gezelschap krijgen van Ismael met zijn kamelen, hij wil ons graag een ritje verkopen maar nee dit gaat niet door. Dan wandelen we rustig naar de kolonnade straat en maken hier van div. dingen foto's het is wel indrukwekkend te bedenken dat hier al zoveel duizend jaar geleden mensen liepen en op de zelfde plaatsen als ons stonden en liepen. Maar de opgraving in zijn geheel is minder mooi dan er in de boeken staat geschreven. In het tetrapylon gaan we even heerlijk zitten uitrusten en gelukkig is er zo'n slimme arabier die langs komt met gekoelde drankjes en hij doet natuurlijk goede zaken. Wij mischien denken dat ze de mobiele nog niet hebben, nou vergeet het maar zelfs hier in het midden van de woestijn gaat dat ding nog af. Rond 16.00 uur wandelen we weer naar de tempel van Bell en kunnen er dan in. Het is een hele grote tempel met binnenplaats en offerruimte en almachtig hoge zuilen en pilaren. je vraagt je toch werkelijk af, hoe hebben ze dat toch ooit gedaan met alleen maar mankracht?? Zoveel duizend jaar geleden waren ze toch wel slim en inventief .
Terug gewandeld naar ons hotel en nog wat dadels gekocht die komen hier zo van de dadelpalm (Palmyra) en zijn lekker. Dan met de bus naar het kasteel hoog op de heuvel om de zonsondergang gade te slaan. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad en die blijkt dan toch weer groter te zijn dan ik had gedacht. De zon gaat onder en werpt een mooie gloed over de stenen van de opgraving, hierdoor hebben ze weer een totaal andere kleur dan vanmiddag.
Daarna gaan we weer bij ons pancake house eten. Nu neem ik een bord mansaf, een bedouienen gerecht met rijst groene erwten noten en kip. Het smaakt werkelijk voortreffelijk als dit zo blijft kom ik kilo's zwaarder terug dan ik ben vertrokken. Terug bij het hotel nemen we nog een glaasje rode wijn. Ja werkelijk in Syrie en op straat mogen wij ons glaasje nuttigen.