Donderdag 28-10-2010 Potosi
Door: Grutte
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
31 Oktober 2010 | Bolivia, Sucre
We starten wat slow en zijn dan ook te laat voor het ontbijt, maar dit kunnen we vast nog wel in de stad scoren. We houden onze ogen gericht op een rode kerktoren, want als we daar zijn dan moeten we naar rechts en zijn we bijna bij het centrale plein. Het is hier veel rustiger met verkeer dan in de andere landen tot nu toe. De busjes die hier rijden, hebben bijna allemaal Chinese tekens op hun zijkant, zal wel een gift zijn van ...MAO !!!Bij de rode kerk aangekomen, komen er wat mensen naar buiten , dus wij naar binnen. Hier worden we snel onderschept en het Spaans verstaan we weer prima. Maar we begrijpen dat we moeten betalen en naar buiten moeten. Eerst dan maar naar buiten en we wachten even. En ja daar gaat de zijdeur open, we betalen 10 bolivianos en mogen naarbinnen en krijgen samen met een familie uit La Paz een rondleiding. De kerk is ooit speciaal voor de Spanjaarden gebouwd. Elke bevolkingsgroep had zijn eigen kerk. Ze zijn de kerk momenteel druk aan het restaureren. Op de zijwanden zien we fresco,s waarvan sommigen nog uit de 16e eeuw, die stellen de Spaanse tegeltjes voor en sommigen uit de 18e eeuw. Het plafond is meer moors. We mogen afdalen in de crypte, we zien er maar een klein stukje van. Dan gaan we de sacristie in, hier hangen allemaal doeken en er staan beelden . We begrijpen dat ze hier aan het restaureren zijn. In de zijbeuk achter een gordijn staat een giga grote ronde lijst van zilver waarin ze tijdens processie het beeld van een heilige ronddragen. Het wordt dan gedragen door 9 man voor en 9 man achter. Als klap op de vuurpijl mogen we mee het dak op. Dit is al helemaal gerestaureerd en hier loopt over de nok van het dak en balustrade en vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de stad en zijn vele kerken. Het is in 1 woord schitterend, maar heeft wel wat langer geduurd dan gedacht, dus hierna gaan we snel op zoek naar iets te eten. We vinden een tentje vlakbij het plein en eten hier een lekker broodje. Het valt ons op dat veel winkeltjes hun deuren sluiten en de hekken dicht doen. Ze houden hier dus nog siësta tussen zeg maar 13.00 en 14.30. Ook het museum is gesloten en de kerken zijn dicht. We dwalen nog een beetje door wat straatjes en gaan dan bij de sint Franciscus kerk en klooster op de stoep zitten en wachten tot hij weer open gaat. Als we erin kunnen blijkt er nog geen gids te zijn. Als je hier iets wilt bezoeken is dat eigenlijk altijd met een gids, soms irritant, maar ook wel weer eens handig. De gids is er niet maar de secretaresse wel en die wil ons ook wel rondleiden als we het goed vinden. Wat ons betreft prima. We lopen eerst door een stukje klooster, wij begrijpen dat er nog 3 nonnen in zitten, die zien wij verder niet. Via wat klooster vertrekken komen we in de kerk. Een giga groot gebouw, waar het ook een beetje koud is. Er is elke dag een mis om 18.00 uur. Ik hoop dat de kerkgangers dan een beetje warm gekleed gaan. Maar ik moet zeggen, de mensen zijn hier meestal wat meer aangekleed dan wij. Als wij al uit ons t-shirt zweten hebben zij nog een dik vest aan. Ook hier mogen we weer even in de crypte, hier liggen nog wat schedels en hij loopt onder de hele kerk door, maar zover gaan wij niet hoor. Dan laat ze ons even het koor zien. Hier staat een grote lessenaar die kan draaien en daarop staat de muziek, zodat elk koorlid het kan lezen, vanuit de kerk ben je niet zichtbaar. Ook hier mogen we weer omhoog het dak op, maar daar bedanken we voor. Dan gaan we naar het Casa de la Moneda. De oude munten drukkerij van vroeger. We lopen eerst even naar binnen. Alle kamertjes zitten op slot en ook hier is het weer toegang met een gids. We laten het achterwege en nemen in het cafeetje even een theetje. Dan terug naar het hotel via het winkelstraatje, effe wat inpakken voor morgen even naar de WC wat bijschrijven en rond een uur of 19.30 gaan we de stad in om een hapje te eten.
Oant moarn.