Whale spotting
Door: TBP
Blijf op de hoogte en volg Trijntje
15 Januari 2016 | Sri Lanka, Tissamaharama
Vanmorgen vroeg van bed want ik ga met nog 3 anderen walvisspotten. Om 05.00 vertrekt het busje naar de plaats van vertrek, dit blijkt Marissa te zijn. Toch nog een goed 1,5 uur rijden. In het donker in eerste instantie maar toch nog met genoeg verkeer op de weg.
Eenmaal ter plekke zijn we echt niet de enigen, maar er gaan denk ik wel 10 boten het water op met elk zo'n 25 a 30 mensen aan boord. Van het hotel hadden we al een ontbijtje mee gekregen en hier krijgen we ook nog een keer een pakketje uitgedeeld en dat gebruiken we dan maar als lunch.
Ze staan ook klaar met zeeziek pilletjes, of liever gezegd iets wat dit tegen gaat , daar neem ik er direct maar eentje van. Na een half uurtje gaan we vertrekken, de boten varen achter elkaar de haven uit. We gaan behoorlijk op en neer, misschien ook wel omdat we in de boeggolf van de boot voor ons varen.
Na een tijdje zegt de bemanning we zien dolfijnen, ik zie eerst nog niks, maar alle boten varen een beetje naar dezelfde plek en ja daar zie ik ze. Ze springen uit het water en eentje maakt er echt een koprol zoals in het Dolfinarium, prachtig om te zien. Ze komen maar langs scheren en keren en draaien alles vliegensvlug.
Dan zijn ze ook plotseling weer verdwenen en gaan de boten wat uit elkaar en zowaar na een tijdje roepen ze walvis en jawel in de verte zie ik zo'n fontein van water omhoog spuiten een aantal keren en op verschillende plekken. We zien 2 walvissen, ze komen niet echt heel erg uit het water maar je ziet hun rug verschijnen en aan het eind nemen ze afscheid met zo'n mooie zwaai van hun staart echt prachtig.
Wonder boven wonder zien we al hobbelend over het water nog 3 of 4 keer de walvis, fenomenaal. Echt een wonder om te zien, ze zijn zo groot, als ze zouden besluiten om onder de boot door te zwemmen en ons om te kiepen dan moet dat helemaal geen punt voor hun zijn.
Het gaat soms behoorlijk te keer en vooral als ze een walvis spotten dan zetten ze de motor op vol en stuiteren we over het water maar zeeziek wordt ik gelukkig niet. Uit voorzorg zo'n pil genomen en mijn bandjes met drukpunt van de reis door zuid-Amerika omgedaan en plastic zakjes in de tas gedaan maar helemaal niet nodig dus.
Rond een uur of elf hervatten we de terugtocht en ik moet zeggen het duurt wel een uur voordat we weer in de haven zijn. Ik had niet door dat we ondertussen toch zover de Indische oceaan waren opgedwaald.
Moe dat ik ben, op de terugtocht in de bus heb ik veel zitten slapen .
Terug in het hotel ga ik eerst even op bed en daarna loop ik door het stadje en in een galerie koop ik een engel met prachtige groene kleuren van hetzelfde hout als ook de maskers worden gemaakt , heel licht dus. Het is wel wat groot maar we hebben 3 weken dezelfde bus dus dan laat ik hem daar maar in liggen.
Dan nog even heerlijk gezwommen en opgedroogd aan het strand van het hotel. Helaas is de zon niet zo mooi als gister maar het ligt toch wel lekker.
Rond een uur of 7 vertrokken voor een etentje bij een indiaans restaurant Aroma genaamd. Samen met Marjan onze reisleidster, we hebben hier heerlijk gegeten.
15 Januari 2016 - 15:43
Hennie:
Sa as ik al appt hie, ik soe noch wolris mei dolfijnen swimme wolle mar dan moatte we earst hurd sparje. Wa wit kinne we dan nochris mei de poetsfroulju nei Curacao -
16 Januari 2016 - 15:43
Baukje Pasma:
Prachtig Tryn, wat in belevenissen, dan sitte je samar midden tusken de dolfijnen en walvissen, en hast ek noch in jungle trip makke apptest al. Dan sjogge je wol wat, fijn dat it waer sa hearlik is. Genietsje derfan, groetsjes ut St. Anne -
18 Januari 2016 - 15:38
Lytse Tryn:
Hey grutte,
Klinkt allemaal prachtig weer. Walvissen spotten hebben Bas en ik ooit op Hawaii gedaan, fantastische ervaring, zo mooi om zulke grote beesten te kunnen observeren. Alleen was ik op een gegeven moment Bas kwijt.... die was even ergens op het achterdek gaan zitten omdat ie behoorlijk zeeziek werd ;-) dus die pillen van jou zullen niet voor niks zijn geweest!
Veel plezier nog!
tút lytse Tryn