Cusco 12-11-2010 - Reisverslag uit Ancón, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Cusco 12-11-2010 - Reisverslag uit Ancón, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Cusco 12-11-2010

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

20 November 2010 | Peru, Ancón

19-11 Sanne lokwinkse mei dyn jierdie.

Onze laatste dag in Cusco. We ontbijten s morgens met z'n 7-en in ons ontbijt tentje Cicciolina. Daarna gaan we met z,n 2-en dwalen door de wijk San Blas. Smalle straatjes, kunstwinkeltjes en leuke wit blauwe muren en kozijnen. Maar ook hier is het weer zo als we de kerk in willen moeten we weer betalen. Dat vinden we toch wat te gek , dus de kerken in Cusco hebben we niet echt van binnen bekeken maar wel goed van buiten. Er ligt een leuk pleintje naast en de nodige winkeltjes, hier sneupen we even rond en besluiten dan iets te gaan drinken. Daarna nemen we een taxi naar een complex net buiten de stad, Sacsayhuman. Het begint wat te dreigen als we er net zijn. Een gids biedt zich aan voor een rondleiding, wel niet, wel niet. Toch maar wel. Het is leuk om wat meer te horen dan dat wat je leest in de boeken. Dit complex is het hoofd van de Puma. Cusco (de oude stad) is ooit gebouwd in de vorm van een puma, de stad is dan ook zo sterk en krachtig als de puma. We gaan nu een rondleiding door het hoofd maken. Er staat nog ongeveer 40% de rest is door de Spanjaarden vernietigd en in de loop vd honderden jaren door de cusconaren. Zij mochten nl. de stenen gebruiken om hun eigen huizen te bouwen.

Gister hier al aan begonnen na eerst nog even met Hennie te hebben gebeld ze zat toen al op Schiphol. Vanmorgen al een SMS-je ontvangen dat ze in het hotel in Santiago zit. Ik vertrek vannacht met een vlucht naar Santiago en ben er morgen vroeg.

Internet werkt hier niet altijd zoals ik graag zo willen. een aantal dagen geleden was er een groot deel van mijn Machu Picchu verhaal weg gevallen en gister probeerde ik het opnieuw maar wilde hij niks bewaren. Nu schijnt het goed te gaan.

Het complex is opgebouwd uit 3 lagen. Waar wij tegenaan kijken heeft de vorm van tanden, of men zegt ook wel bliksemflitsen. De onderste laag is een meter of 15 hoog. De rotsen zijn van limestone en dioriet. Ze komen hier uit de omgeving. In de stenen zitten nog fossielen. ooit zoveel miljoen jaar geleden was dit 1 grote zee. Ze slaat ook tegen 1 vd blokken en ze klinken hol. Niet voor te stellen zo´n complex maar dan soms met holle stenen. In de muren wijst ze diverse figuren aan, het zal wel zo zijn maar ik zie het even niet. We lopen naar een poort en ze geeft aan dit is de enige nog originele ingang. er zijn er nog wel een paar maar die zijn allemaal gerestaureerd. Binnen het hele complex liggen meerder tempels. Tussen waar wij staan en de regenboogtempel ligt een groot open veld, ooit is hier een veldslag uitgevoerd tussen de indianen en de Spanjaarden. De regenboogtempel is een giga rotsblok wat de vorm , model heeft van een regenboog. Men gebruikte altijd wat er al aanwezig was en bouwde daar iets bij of tegenaan, maar kapte of hakte niet iets weg. We zijn onderweg naar de top van onze tempel , waar allerlei opgravingen bezig zijn als het begint te regenen. Ooit stonden hierboven 3 torens, hierin verschanste de laatste inca koning zich tegen een aanval van de Spanjaarden. de fundamenten heeft men weer blootgelegd. Bij de opgravingen heeft men ook veel spullen gevonden die er op wijzen dat het niet een fort was maar men denkt nu weer meer aan een ceremonieel complex. Helaas lijkt het er niet op dat het gaat stoppen met regenen. de gids vertelt nog het een en ander over de stad Cusco, waar we nu een mooi zicht op hebben en dan nemen we een taxi terug naar het hotel. We gaan onze tas pakken want morgen vliegen we naar Lima. sávonds gaan we met de groep eten in het straatje waaraan ook ons hotel ligt en dat is maar goed ook , want het regent dat het giet. Het loopt naar beneden en je ziet het water echt met kracht naar beneden gaan. Het eten is prima en we krijgen er ook nog ¨mooie¨ muziek bij.

groetjes
XTC