Excursie de heilige vallei 07-11-2010 - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Excursie de heilige vallei 07-11-2010 - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Excursie de heilige vallei 07-11-2010

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

10 November 2010 | Peru, Cuzco

Vakantie is toch niet niks, we moeten geregeld vroeg uit de veren, want anders komen we nergens en zien we ook niks. Zo ook vandaag, we worden al om 07.45 door ons busje opgepikt voor een excursie door de heilige vallei. We verlaten de stad via een aantal Inca bouwwerken o.a. Sacsayhuman. Dit bouwwerk heeft de vorm van de poemakop en de stad Cusco is het lichaam van de poema. Inca,s mogen hun steden en gebouwen graag afbeelden in de vorm van een dier wat belangrijk voor hun is. De poema betekent kracht en macht en dat slaat dan terug op de stad Cusco. We rijden langzaam de heilige vallei in. Die volgt eigenlijk de stroom van de rivier de Urubamba. We maken een stop om een foto te maken en rijden dan door naar Pisac. We rijden eerst door het stadje maar klimmen dan op naar de ruïnes van Pisac. Ooit was dit ook een groot inca complex, nu zijn er nog verschillende delen van over. Begin dit jaar is er in Peru veel water gevallen en dat heeft geleid tot aardverschuivingen. We kunnen dan ook niet helemaal met de auto omhoog maar moeten ons verder verplaatsen met de benenwagen.

Een toen was het gebeurt met mijn verhaal. In Aquas Calientes waar ik in een internetcafe zat te tikken ging eerst mijn verhaal over Puno al de mist in. Bam scherm weg en tekst verdwenen. Bij het verhaal van vandaag ging ik opslaan en toen was ook dat opeens verdwenen en had ik er even geen zin meer in. Maar toch staat er nog een klein stukje op en ga ik daar maar mee verder.

We beginnen met de bronnen, waterstralen voor de rituele reinigingen. Het water komt uit een bron hoog op de berg. Als er een offer moet worden gebracht dan gaat de priester zich eerst bij deze bronnen reinigen. Een offer kan iets simpels zijn maar in sommige gevallen werden er ook mensen geofferd. het water stroomt daarna door naar de terrassen zodat het water ook daar nog iets goeds kan doen. In de heuvel tegenover ons is de begraafplaats, of wat er van over is. Hij is in eerste instantie al geplunderd door de Spanjaarden 400 jaar geleden en wat er nog over was aan mummies en waarde is er de afgelopen jaren door Peruaanse rovers uitgehaald. Dit is een groot probleem bij archeologische opgravingen. Zodra men er weet van heeft komen er ook schatrovers op af. Je ziet in de wand allemaal gaten hierin werden de mummies geplaatst in een foetus houding, ze verwachten terug te komen in een volgend leven.
Op de andere bergen zie je veel terrassen, die zijn voor de landbouw, om de erosie tegen te gaan en uit esthetisch oogpunt. De mensen houden en hielden erg rekening met de natuur, de terrassen hebben altijd de vorm van de berg. Meestal worden ze voor landbouwproducten gebruikt maar soms ook voor bloemen.

Morgen weer meer, we gaan nu met een groepje ontbijten dus ik moet afbreken.

groetjes T

De stad Pisac is eigenlijk opgebouwd uit verschillende delen. Een gedeelte waar de boeren wonen, een religieus gedeelte en een gedeelte voor de ambachtslieden. Wij klimmen vanaf de bronnen omhoog naar het ceremoniële deel, het religieuze deel. Je ziet ook verschil in de bouw vd huizen. Is het voor de gewone man dan noemen ze het metselwerk rustiek, dan zijn er van gewone rotsblokjes, rond , hoekig of wat voor vorm dan ook muren opgemetseld, er zit dus ruimte tussen de stenen. Dan ben ik even de naam vergeten van de 2e soort maar hier hebben ze de rotsblokken zo bewerkt dat ze precies op elkaar aansluiten, er zit geen ruimte meer tussen. En dan is er nog het Inca Royal, dan sluiten de blokken ook perfect op elkaar aan maar zijn de stenen ook nog eens gepolijst. Om een goed verband in de muur te krijgen lopen de stenen in elkaar over van links naar rechts maar ook van boven naar beneden. Het is dus geen recht metselwerk zoals bij ons. Bovendien stak soms bij 1 steen iets uit en dit paste dan weer in de andere steen, male and female, zei onze gids. Maar ook werden er soms gaten in de rotsen gemaakt en werd er metaal in gegoten die zorgde dat de stenen goed klemden.
In de tempel van vandaag zie je de metselsoorten wat doorelkaar lopen. Soms beneden rustiek en boven de 2e soort of andersom. De gemiddelde inwoner werd niet oud maar de priesters wel. In de muren die leiden naar hun gebouwen zie je soms handgrepen uitgeschuurd of gaten waarin metalen ringen hebben gezeten, dit was omdat de oudere priesters zich dan daar aan naar boven konden hijsen. De tempel is aan een kant open en die kant is gericht op de bergen. In de ene kant , die uitkijkt over de bergen is een altaar uitgehakt. In de bouwwerken worden de bestaande rotsen geïntegreerd. Ook zijn er 2 nissen in gemaakt. Hierin stonden bij feesten waarschijnlijk de hoofdman mummies van de mensen. En anders lagen er offers in voor de goden. Als de leider van de groep overleed dan werd zijn Mummie bij elk belangrijk feest weer te voorschijn gehaald en deed hij mee aan het feest. Soms zaten er tig mummies bij. De bergtoppen er tegenover zijn zo gesitueerd, of eigenlijk natuurlijk het complex, dat op 21 juni en 21 december precies de zonnestralen op het altaarblok vielen. Het is ongelofelijk hoeveel kennis ze hadden van de zon, de maan en de sterren. Deze kennis gebruikten ze om te bepalen wanneer is het tijd om de zaaien, wanneer om dit of dat te doen. Het uur van de dag was niet belangrijk voor hun, maar wel het moment waarop de zon op zijn hoogste of laagste punt staat en ook de periodes van 3 maanden er tussen in.
Hun kennis van de astronomie was minstens zo groot als die van nu met alle instrumenten die ons ter beschikking staan. Naast de tempelruimte is nog een vrij grote ruimte men denkt dat dit de kamer van de priester was. Ook hier zitten in de muren diverse nissen en 1 grote nis. Soms heeft de deuropening een dubbel kozijn dit geeft aan dat het een heilige ruimte is. Na alles te hebben bekeken dalen we af en nemen de bus naar het nieuwe plaatsje Pisac. Hier bezoeken we de markt, doen wat inkopen en hebben nog even een cursus bij een zilversmid. We eten een paar heerlijke empanades en stappen om 12.45 weer in de bus nu op weg naar Ollantaytambo een andere stad met prachtige inca - preinca ruïne.

er volgt nog meer. X T

Ben ik weer, we zitten nu in Lima en gaan vanmiddag naar Ancon.

In Ollantaytambo is het stadje zelf ook nog helemaal, of bijna helemaal van huisjes uit de Inca tijd die nu ook nog echt worden bewoond. Wij gaan naar het ceremoniële complex en moeten behoorlijk wat traptreden omhoog klimmen. Dit complex ligt op een smal punt in de heilige vallei en was daardoor makkelijker te verdedigen. Als je in het complex staat zie je op de berg ertegenover de voorraadschuren, waarom daar geen idee. Je ziet bij diezelfde berg een de zijkant in reliëf een gezicht en op de berg zelf zie je ook een gezicht. De inca,s beschouwden de berg dan ook als heilig. Zo wie zo vereerden ze de bergen. Boven het gezicht is een tempel gebouwd, dat als een kroon op het hoofd van hun god staat. Bij een tempel moet je niet direct aan een groot gebouw denken, soms is het een kring, vierkant van stenen met een grote altaarsteen in het midden of aan een kant. We klimmen via de terrassen omhoog en zien ook hier weer hoe goed ze hun bouwwerken in elkaar pasten. Er komt geen metselwerk aan te pas. Elke steen is dusdanig lang bewerkt dat hij soms wel met 10 - 20 hoeken in de andere stenen past. Maar tijd was voor hun geen probleem, het moest perfect en daar draaide het om. Boven zien we ook de bergen aan de andere kant. Hier vandaan kwamen veel van de rotblokken van het complex. Je ziet op de schuine helling nog een aantal blokken liggen. Het complex was nog niet af toen de Spanjaarden het veroverden. In 1 van de muren zijn ook de afbeeldingen van een aantal puma s verwerkt. Hun koppen zijn helaas gesneuveld in de loop van de tijd. Voor de Inca,s gaat alles eigenlijk in 3-en. Je ziet dan ook regelmatig in motieven 3 traptreden terugkomen. Hier zien we in een muur ook meer treden. Volgens de gids wijst dit erop dat de bouw al is begonnen voor de Inca,s. Via de heilige vallei rijden we langs velden waarop veel maïs staat naar het plaatsje Chincero. Hier is nog een markt waar men gebruik maakt van ruilhandel. Wij zijn er alleen een beetje te laat, de markt is al aan het opbreken. Maar er is ook een mooie kerk, die helemaal van binnen is beschilderd. Helaas mogen we geen foto{s maken en hier wordt ook streng op toegezien. In het schilderwerk op de muren, wat in opdracht van de jezuïeten door plaatselijke ambachtslieden is uitgevoerd zie je ook inca motieven. Als je snel kijkt zie je het eigenlijk niet, maar als iemand je erop wijst dan valt het je op hoeveel inca en preinca dingen verwerkt zijn in de kerk. Na een uurtje rijden zijn we rond 18.00 weer terug in Cusco en we gaan s avonds wat eten bij Café Bagdad. Conny iets met avocado , wat een beetje tegenvalt en ik een mexicaanse schotel die lekker is. Ons hotel ligt nogal boven in Cusco dus wij nemen een taxi terug. 1 a 2 euro daar ga je toch niet voor lopen ??

groetjes Trijntje

• 10 November 2010 - 23:15

Tjerkje:

Hallo Tryntsje,
    Ik haw jûn wer in hiele protte fan dy lêzen. No sykje ik ek wol gauris op google nei foto's,dus giet it lêzen net sa hurd. Mar ik wit no wol hoe't de kandelaar, condors, reiten kano's, sâlthotels en sa der út sjogge. Jimme meitsje in protte oeren mar it is dochs wol in geweldiche reis. Bysliepe moat mar as jimme wer thús binne. Bliuw foaral skriuwen, ik sil besykje net wer sa fier achter te reitsjen. Groetnis út Dronryp

• 11 November 2010 - 08:45

Wilma:

De koffie pot is leeg Trijntje, ik ben weer helemaal bij! Dat Titikakameer is dat ook wat voor een tenthuisje? Lijkt me wel leuk een drijvend eiland met een Lispeltuutje! Heb leuke dingen bij Ikea gezien die vast leuk staan. Pake en Beppe komen binnen om koffie, ik kom terug om meer te schrijven. Tot straks.

• 11 November 2010 - 09:43

Renny:

Ha dy grutte,
    bist fêst net ûnwennich fan it Nederlânske waar. Foar hjoed is der min waar foarspeld. Is hast fêste prik mei Sint Marten. Lokkich sil Jelle mei de bern mei, hoech ik allinne mar de doar sa no en dan iepen te dwaan ;)

It sil aansen wol raar wêze as de groep wer fuortgiet, jimme hawwe safolle meielkoar sjoen en dien.
    En hawwe jim al betocht hoe't jim elkoar aansen fine. Ik sjoch Hennie en dy al omdwalen.

• 11 November 2010 - 10:13

Wilma:

Daar ben ik weer. Ook deze keer maar kort want ze voorspellen echt slecht weer en storm en ga ik zo direct maar boodschappen doen heb ik de buit maar binnen. Volgens Erik en Femke hebben we echt nooit maar dan ook nooit wat lekkers in huis. Ja wat dat bedreft lijkt het hier elke dag wel zondag dan eet ik ook niet zo veel! Grapje natuurlijk en bij jou kan ik me dat ook niet voorstellen. Een excuus van niks hoor. Maar wat beleven jullie wat zeg. Filmen daar waar het niet mag. En hoeveel Kerkhoven hebben jullie deze vakantie al gehad? We hebben hier thuis druk mail contact om je thuis komst te vieren en we komen 30 december bij je in Boksum. Kunnen we dan helemaal bijkleppen over de vakantie. Hennie haar verhalen en misschien de volgende vakantie regelen. Ik zie er naar uit. We missen je wel hoor, wij hebben ook wel wat heimwee. Als was het alleen maar om het hi hi!Trijntje ik pak de auto om een karrevracht vol lekkers te halen. Tot de volgende keer. Dikke tut fan Wilma

• 12 November 2010 - 12:28

Rennie V:

Hallo Dames,
    Het is vroeg uit de veren, maar wat maken jullie veel mee en wat zien jullie veel bijzondere dingen.
    Ik lees dat er foto's te zien zijn op internet, hoe kun je die vinden want dat lijkt me ook leuk om te zien. Die ik op fotoboek hier zie zijn steeds dezelfde foto's.
    We hadden veel verjaardagen deze week.
    Rino vierde zaterdag 6 november zijn verjaardag, Fokke Brouwer woensdag 10 en Klaas Kuilman donderdag 11
    november en a.s.zondag nog naar een dochter van een vriendin in Drachten.
    Dan hoop ik dat het voorlopig even rustig is.
    Tiny Mulder (Zuidema)is overleden en j.l.dinsdag begraven. Adri deed de dienst in Deinum, erg mooi
    afscheid was het. Hij kan dat goed. Met 41 mensen van de gemeenten van Adri en Hinke zijn we naar de film in Franeker geweest . Over een stilte klooster in Frankrijk waar alleen zondags een uurtje gepraat mocht worden. Prachtig opgenomen film. Goed om er kennis van te nemen. Het zou mijn leven niet zijn, daarvoor praat ik te graag. Goeie reis verder
    en voor Connie goede reis naar huis.

• 12 November 2010 - 23:16

Tjerkje:

Foar Rennie.
    De foto's dy't ik op internet sjoch binne net fan Trijntsje mar fan minsken dy't earder yn Peru west hawwe. Ik googelje de stêdjes, doarpkes of oare attraksjes. Sjoch bygelyks mar ris op ôfbieldingen fan Uros. Dan haw jo wat in idee fan wat Trijntsje en Connie sjogge en mei meitsje. Groentis