Zondag 26-9 - Reisverslag uit Baños, Ecuador van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Zondag 26-9 - Reisverslag uit Baños, Ecuador van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Zondag 26-9

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

27 September 2010 | Ecuador, Baños

We laten vandaag de Amazone weer achter ons. Het eten en drinken was hier heel goed. En ook de geluiden en insecten waren volop aanwezig. Maar toch een hele ervaring en leuk om mee te maken.
Om 09.00 uur pakken we de lokale bus naar Tena die zit echt proppievol met indigenos waar van sommigen volgens mij onder invloed waren en dan niet van drank maar van andere middelen. Wij moeten dan ook staan maar het is een ritje van ongeveer 25 minuten dus dat valt mee. In Tena hebben we even tijd om een broodje te kopen voor tussen de middag en we kunnen nog mooi even naar het toilet. In deze bus hebben wij weer zitplaatsen maar ook nu staan er gedurende de hele reis weer mensen in het gangpad. De huizen in de amazone of oriente zoals ze hier zeggen zijn meestal van hout met een rieten dak. We rijden eerst een poos op met de Andes aan onze rechterhand en ook de wolken zijn rechts volop aanwezig. We hebben deze keer een chauffeur die rijdt alsof iemand hem op de hielen zit. Ja sorry Wilma ik moest mee met de bus maar volgens mij was dit een van die ritjes die had kunnen eindigen zoals jij vantevoren had gelezen. De bus remt onderweg geregeld af dan stapt er of snel iemand uit of snel iemand in. Of je nu oud of jong bent je moet vlug en lenig zijn om in de bus te komen als hij niet vanaf het station vertrekt. Wij stappen tot nu toe meestal op het station in en dan staat hij stil. Je hebt ook steeds een conducteur aan boord en die hangt overal war hij een paar mensen ziet staan uit de deur en roept dan zijn bestemming. Zo nu en dan doet hij een rondje bus en haalt het geld op van de mensen die ondertussen weer zijn ingestapt. Niks geen zwart rijden hier. Het laatste uur rijden we de Andes weer in en dit gaat met veel geslinger, snel langzaam, links rechts. Maar net hoe het de chauffeur uitkomt. We rijden op met de Rio Pastaza en dit levert geregeld mooie gezichten op.
Door het snelle rijden van de chauffeur zijn we eerder in Banos dan gedacht maar dit is dan weer een voordeeltje. We nemen weer een taxi die ons dropt bij hotel Santa Clara.
De rest van de middag hebben wij vrij. Onze reisleider Freddy houdt er nogal van om vanalles in te plannen maar gelukkig mogen wij wel zo nu en dan nee zeggen en kunnen ons eigen plan volgen. Maar vanmiddag geeft hij ons allemaal vrijaf. Na installatie in de kamer, die er prima uitziet, gaan we op pad.
Oh ja we hebben eerst nog even wat was afgegeven bij de receptie en onze tas grotendeels leeggehaald om hem weer wat te kunnen ordenen.
We lopen richting kerk en kopen 2 kaarsjes. Banos is het plaatsje van de hete baden. de warmte voor het baden komt van de vulkaan Tungurahua (misschien niet helemaal goed geschreven). Hij is de laatste jaren weer actief en spuwt geregeld as en stoom de lucht in. Misschien kunnen wij er nog iets van zien, afwachten maar. In de kerk zien we nergens een gelegenheid om het kaarsje op te steken maar dan in het naast gelegen klooster is een soortement kapel voor de heilige van deze plaats. Ik ben ven de naam kwijt maar die komt nog wel, er zat in ieder geval water in haar naam en ja dat kan ook niet anders in zo´n badplaatsje.
Hier gaat ons kaarsje ook in brand. Dan even over het pleintje gewandeld de nodige heiligen beeldjes, sleutelhangers en weet ik wat voor kitsch bekeken. De hoofdstraat even door gelopen en al een internetcafe gespot. De plaatselijke markt even over, maar die was aan het aflopen en toen naar de supermarkt voor wat boodschappen. Het is de eerste keer dat wij een redelijke supermarkt treffen en we slaan dan ook wat dingen in. Rond 18.00 uur gaan we met z´n allen naar een vd baden. Het eerste bad is echt smoorheet ik sta bijna op koken en ben er dan ook snel uit. Naar boven en een wat kouder bad ook nog steeds genoeg op temperatuur maar wat beter te verdragen. We kijken uit op een waterval en hier vanaf lopen buizen die bij ons zorgen voor een wel heel koude douche. Ik ben hier niet zo gek op maar Conny stapt er onder. Ik geef de voorkeur aan het koude zwembad. We doen een paar rondjes maar dan hebben we het wel bekeken. We zijn behoorlijk moe en willen wat vroeg ons bed induiken om na al dat Amazone lawaai weer eens lekker te kunnen slapen.

Oant sjen

• 28 September 2010 - 20:51

Wilma:

Ik had nog zo gezegd:.....maar gelukkig lees ik vervolg verhalen en zijn jullie veilig aangekomen. Morgen meer, ik ga nu op bed. Vandaag een drukke dag gehad. Het resultaat van deze dag zie je wel als we weer eens heerlijk aan een wijntje zitten. Hebben ze dat daar wel? Ik hoor je er nooit over. Of gebruiken jullie iets anders....
    Oant moarn!

• 16 Oktober 2010 - 20:30

Marleen:

Spannende busreisjes hebben jullie zeg!! Gelukkig komen jullie altijd weer goed aan. Heb het zelf ook wel eens in het buitenland meegemaakt, toch is het een hele ervaring. Je moet alles meegemaakt hebben, en dat doen jullie zeker. Have fun!!