de condors - Reisverslag uit San Pedro de Atacama, Chili van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu de condors - Reisverslag uit San Pedro de Atacama, Chili van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

de condors

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

23 Oktober 2010 | Chili, San Pedro de Atacama

Woensdag 20-10 we gaan op zoek naar de Condors in de Colca Canyon. We vertrekken vroeg want de vogels zijn meestal te zien tussen 07.00 en 09.00 uur. Helaas is het niet echt het goede seizoen en het is ook niet warm , c.q. zonnige genoeg, maar we zien wel. Na ons ontbijt buffet, zitten we om 06.00 in de bus en gaan we op weg naar de plek waar veel Condors worden gespot. Ze nestelen in de canyon omdat ze zich daar goed kunnen verbergen voor de buitenwereld. De canyon is op het hoogste punt 3400 mt diep. de chauffeur houdt van links rijden op de heenweg denk ik nog dat hij dat doet omdat die kant vd weg beter is, maar terug rijdt hij weer links, dus nu snap ik het niet meer. Op de heenweg stoppen we een aantal keren, om de rivier en de terrassen goed te zien liggen. Onze gids legt de nadruk op de leefwijze vd mensen in de Andes, ze zijn voor een heel groot deel katholiek maar hangen toch ook hun eigen geloof aan. Zo offeren ze altijd 3 blaadjes coca om de gunst vd goden te vragen. Ook hun goden zijn altijd in drieën. De hemel, de aarde en de onderwereld, de condor, de poema en de slang en ga zo maar door. alles is in 3-en.We rijden door een tunnel en passeren dan ook wat oude graven die nu tegen de rotswand hangen. Door een aardbeving is deze begraafplaats bloot komen te liggen. Arequipa is een vd meest aardbevingsgevoelige plaatsen. Rond 07.45 stoppen we en lopen we langs de canyon richting het uitzichtpunt, crus de condor. We zien niks, behalve mooie rotsen een rivier in de diepte, wat bomen en planten en wat kleine vogels. Als we bij het punt zijn krijgen we een uurtje vrij om zelf wat rond te kijken. Het is er een drukte van belang en op een gegeven moment sta ik langs de rand en hoor ik een vrouw zeggen , daar vliegt er eentje. Ik denk nee , die is veel te klein, maar echt het is een condor. Ze stijgen op de warme lucht op uit de canyon en komen omhoog zweven. Helaas zijn wij er niet lang genoeg om ze echt van heel dichtbij te zien. Ze zweven nogal eens achter weer een rotspunt. Maar ze staan op de camera, gelukkig. Dan rijden we terug naar Chivay, onderweg maken we weer een paar stops bij wat uitzichtpunten. Hier zitten altijd ook een groepje vrouwen met souvenirs. Ze zijn gekleed in hun traditionele kleding en hebben ook allemaal mooi versierde hoedjes op. Vaak zitten ze ook te borduren of te weven. Sommigen willen wel op de foto en anderen weer niet. De bergen zijn hier meestal van een rotssoort die er heel losjes uitziet. Je zou denken dat ze zo naar beneden kunnen vallen. Maar nu hebben we wat een steviger rotsformatie en de kleuren zijn prachtig okergeel, paars en donderrood. Verder groeien er vooral veel cactussen op de bergen. We maken nog een paar stops om te plassen en zijn rond 16.00 weer in Arequipa, daar komen we weer voorbij een processie. het feest voor de heer van de wonderen duurt 3 dagen en nu zijn ze in de buurt van ons hotel. Als alles achter de rug is loop ik nog snel even de stad in om wat voedsel voor morgen in te slaan want dan gaan we op weg naar Chili.

Groetjes en tot kiekes.