Lima 13-10-2010 - Reisverslag uit Lima, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu Lima 13-10-2010 - Reisverslag uit Lima, Peru van Trijntje Pasma - WaarBenJij.nu

Lima 13-10-2010

Door: Grutte

Blijf op de hoogte en volg Trijntje

16 Oktober 2010 | Peru, Lima

Daar ben ik weer.

Met een bus gaan we van het busstation naar ons hotel El Carmelito in de wijk Miraflores. Ondanks een nachtje bus voel ik me prima. We kunnen gelukkig in onze kamer en nemen dan eerst ook maar even een douche. Rond elven zijn we zover en beginnen aan onze tocht door de stad. Aan het eind zijn we nog een paar dagen in Lima en dan zitten we in de oude stad, we besluiten dan ook nu in deze wijk te blijven. We lopen eerst even naar de oceaan, die ligt op 2 blokken van ons hotel. Dan gaan we op zoek naar de tempel van pucllana, de huaca, midden in de stad ligt nog een oude tempel uit de tijd van de lima-cultuur. Die was ongeveer in dezelfde periode dat de Moche in het noorden was en de nasca in het zuiden. Van buiten zie je inderdaad een hoop adobe blokken maar soms ook nog gewoon een hoop opgeschoven modder. Rene had dat kunnen doen met een van de grote kranen of weet ik hoe zo´n ding heet. Je ziet hier ezelkarren, ossen die iets trekken maar ook grote grond machines van b.v. het merk catterpilar. Er leven eigenlijk 2 werelden naast elkaar. Het verschil tussen arm en rijk is hier dan ook enorm en dat werkt natuurlijk weer de criminaliteit in de hand. Wij hebben er tot nu toe nog niet mee te maken gehad, klop klop, maar je ziet echt het verschil. We mogen helaas niet vrij door het tempelcomplex wandelen, je moet het je dus voorstellen als een hoge berg, piramide, waar op sommige plaatsen opgravingen zijn, je kunt er zeg maar niet in. De berg is solide. We gaan mee met de engelse tour. De gids legt erg veel uit en dat is dan toch wel weer prettig. De tempel is gemaakt als een offerplaats door de mensen vd Lima cultuur. Ze werden ongeveer 40 jaar oud. Elke generatie bouwde weer een nieuwe offerplaats op de oude. Ze vernielde dus niet het bestaande complex maar dekten dit af met een laag aarde en bouwden dan daarop weer hun oude tempel. De archeologen kunnen nu mooi alle lagen onderscheiden en daaruit weer veel afleiden. Schrift is er niet achter gelaten, dus de betekenis moet men afleiden uit wat er wordt gevonden in dit soort complexen. Om ons heen kan onze gids zo nog een aantal plaatsen aanwijzen van oude sites. We zien hier nog heel klein terug de kleur geel die men soms gebruikt om hun muren mee te versieren. En je ziet hele velden met kleine gaatjes en soms wat grotere, hierin zijn de offers gevonden. de kleine waren van 1 persoon, daarin vonden ze b.v. vishaken als het om een visser ging die een offer bracht. En grote offergaten die werden dan gebruikt door een hele familie. We lopen naar het bovenste plateau en hebben vanaf hier een uitzicht over een stukje vd stad. Het is sinds de amazone volgens mij altijd droog geweest en overal dus erg stoffig. Ook hier dus, mijn tenen en teva´s zien er dan ook niet uit. Er is ook nog een kleine tuin met planten die men vroeger gebruikte als medicijn of geestverruimende middelen. Ook zien we weer de Peruaanse haarloze hond. Hij is dondergrijs, zonder haar dus en gemiddeld groot. Het beest staat al op potten uit het begin van onze jaartelling en is dus heel oud. Volgens de gids gebruiken sommige mensen hem ook als kacheltje tegen hun reumatiek. Van de Huaca, lopen we naar het centrale plein. Je ziet hier ook in de stad nog oude koloniale huizen naast hypermoderne complexen staan. Superkleine huisjes naast hele grote, maar geen krotten. Bij het plein aangekomen gaan we eerst even op een terrasje zitten en nemen een theetje met een stuk lemon pie, die werkelijk verrukkelijk smaakt. Het park is een beetje kleiner dan gedacht of we hebben een stukje gemist maar we zijn er al snel doorheen. Dan lopen we richting oceaan en het winkelcentrum Lacomar. We zien het eerst niet maar het blijkt wat naar beneden te liggen , in de rotswand naar beneden. Vanaf de bovenste laag heb je een mooi uitzicht op de oceaan. Er zijn zeer veel kleine winkeltjes met souvenirs maar ook bever achtig zeg maar en niet te vergeten juweliers. Hier zijn we beiden verzot op, ik kan me een beetje beter beheersen met de aankopen maar leuk is het wel.We gaan wat eten in cafe cafe. eerst een appetizer met een lekker glaasje wijn en toen een bord spaghetti. We zijn hier wel vaak Italiaans aan het eten maar dan weet je meestal wat je krijgt. Vis staat hier ook overal op het menu maar helaas dat is niet zo mijn voedsel.
Na ons etentje lopen we langs de kust, boulevard terug naar ons hotel. We gaan vroeg naar bed want let op we moeten vannacht om 03.00 uur alweer klaar staan om af te reizen naar Pisco, heeelppp.

ietsje bedankt voor het berichtje over de zoon van Irene. Gelukkig is alles goed met haar en de zoon.
Rennie wat een held die Feye , ik kan hem hier wel gebruiken, dus doe hem maar bij de post en stuur hem op.
Tsjerkje gister heb ik iemand met rasta haar gezien, dus dat kun je melden aan je zoon. Het was wel een mummie van honderden jaren oud, maar het leek echt of het rasta haar was.
Groetjes aan iedereen en hopelijk hebben jullie daar nog wat mooi herfstweer de komende herfstvakantie. Hier is het al warm, 25 graden en dan is het nog maar lente.

• 16 Oktober 2010 - 21:29

Marleen:

Jeetje, je mag na je reis wel even bijkomen en eens lekker uitslapen want zo vroeg opstaan vind ik geen vakantie (hi,hi), maar ja, je moet er wat voor over hebben, hé!! Het weer staat me wel aan, wil wel even met je ruilen, hoor, ookal gaat het bij ons ook nog wel (wordt slechter, geloof ik). Vind het heerlijk om je verhalen te lezen, wat een belevenis. Blijf genieten samen. Liefs, Marleen

• 18 Oktober 2010 - 08:29

Femke: